Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Årets gräsrot" kommer från Västerås och är Transammans

Transammans, en organisation i Västerås som stöttar transpersoner och deras närstående, vann priset "Årets gräsrot" som delades ut av Dagens Opinion och Reform Act.

Förbundet Transammans startades i Västerås i slutet av 2013 och bestod ursprungligen av ett fåtal eldsjälar som på sin fritid hjälpt och stöttat transpersoner och närstående.Detta genom att organisera aktiviteter, samtalsgrupper och utbildningar. Några exempel är "Transvänlig skola" och "Transvänlig teater".

Transammans sprider sig över Sverige med lokalgrupper igång i Västerås, Kiruna, Linköping samt Ekerö utanför Stockholm, fler är i startgroparna. Fortfarande på ideell basis med lokalt engagerade eldsjälar.

– Vi är överraskade, glada och stolta, för vi är verkligen en gräsrotsrörelse. Hela vår verksamhet har ända från början byggts på att personer behöver och vill engagera sig på sinaegna villkor. Vi har fokuserat på det vi tycker har saknats för transpersoner och närstående och utifrån det tagit fram lösningar, säger Annelie Salminen, ordförande i Transammans och en av grundarna.

Juryns motivering lyder i sin helhet:"För deras målmedvetna och systematiska kamp. För att de med små resurser tacklar hela samhällsutmaningen med diskriminering av transpersoner. Med politisk förändring, fler transvänliga platser, till samtalsstöd till den som vill komma ut. Priset Årets Gräsrot går i år till en organisation som inte har varit en röst för, utan en röst med. För att de under året har inspirerat, och fortsätter att inspirera andra att agera mer. För att de är såna fantastiska eldsjälar som helt enkelt är bäst."

Att just organisationer på gräsrotsnivå lyfts fram, alltså inte sådana som tillkommer efter politiska kommittébeslut eller genom att ett företag går in med pengar och startar något, är viktigt, poängterade Jacob Ohlsson från Reform Act:

– Vi måste prata om gräsrötterna. Vi är ingenting utan människor som engagerar sig ideellt. Det demokratiska samtalet är ingenting utan dem.

Priset för "Årets gräsrot" är en statyett och 10 000 kronor till vinnande organisations verksamhet. Priset delades ut vid galan "Årets opinionsbildare 2016" som hölls på Fotografiska museet i Stockholm under torsdagskvällen.

Förra året vann organisationen Refugees welcome to Malmö priset som Årets gräsrot. Den galan hade också Västeråsanknytning då Malena Ernman, uppvuxen i Västerås, vann det årets pris för "Årets digitala opinionsbildare".

Läs också: Han blev "Årets ledarskribent"