Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arkitekt: Är Hongkong ett bra ideal för Västerås?

I en ”Framtidskalender Västerås 2026” visar stadsledningskontoret, med stads-direktören, Monica Ericsson, och kommunstyrelsens ordförande, Elisabeth Unell (M) som undertecknare, ett stadsbyggnadsideal baserat på en ologisk bild från Hongkong, den hopträngda gamla kolonialistenklaven strax söder om Kräftans vändkrets där skyskraporna trängs längs stränderna (se bifogad bild ”Metropol by night” från Framtidskalendern).

Hongkong är en stad där turister kan köpa billiga varor producerade av underbetalda arbetare från folkrika granländerna. Hur relevant är detta för stadsplaneringen i Västerås?

Stadsledningens infällda text på bilden lyder: ”Året är 2022 och Västerås har blivit en modern storstad. Staden som växte vid Mälaren har växt färdigt och skyskraporna syns ända från Sura. Men det är bara kostymen som har växt. Attityden och känslan i staden är den man bestämde sig för att skapa för 13 år sedan. Det är en anledning till att turister vallfärdar till vänliga Västerås – världens trevligaste stad”.

Samma stadsbyggnads-ideal, med skyskrapor närmast stranden, torgförs också av ordföranden i Sabo-bolaget Mimer i Västerås, Lars Luttropp (M), arkitekten Olov Gynt och byggbolaget Peab enligt ett reportage i VLT den 6 maj 2010.

Med tanke på att den så kallade Framtidskalendern skickades ut till alla hushåll i Västerås, får man anta att alla partier i Västeråsalliansen står bakom denna stadsplaneideologi, relaterad till ”reavinster” på markspekulationer i lägen där det allmännas intressen borde ha gått före. En ideologi där man med pengar inte bara kan köpa sig en förstaplats i boende med sjöutsikt. Med pengar till höga hus i strategiska lägen kan man också skymma sjöutsikten för medborgarna i bakomliggande stadsrum. En medveten ekonomisk segregering i stadsplaneringen.

Vid en enkel intervju hos partierna vid valstugorna i Västerås framkom dock att de flesta partier på båda sidor om blockgränsen inte ville förknippas med förebilder från Hongkong. Därför bör väljarna få veta vilken praktisk politik de enskilda partierna egentligen vill föra om samspelet mellan naturlandskap, stadslandskap och människor på lokal nivå och på riksnivå?

Är det en kopia av Hongkong med ett helt annat klimatläge, helt andra naturförutsättningar och helt andra ekonomiska förutsättningar som skall importeras till Sverige och Västerås?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel