Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arsenik söks på fler arenor

Efter att mycket höga värden av arsenik har hittats i kolstybben på Skultuna idrottsplats har kommunen nu inventerat ytterligare fyra arenor.

I Skultuna kommer idrottsplatsen att saneras för miljonbelopp. Kommunen har nu besiktigat och tagit prover på Ringvallen på Bangatan. Tingslidens IP i Dingtuna och Arosvallen, där man vet att det också funnits löparbanor med kolstybb.

– På Arosvallen består ytskiktet numer av antingen asfalt eller en gummibeläggning. Det finns antagligen ingen kolstybb kvar där, det schaktades troligen bort för åtskilliga år sedan, säger Lars Ljung, enhetschef på Kultur – idrotts – och fritidsnämndens stab.

När det gäller Ringvallen och Tingsliden har prover tagits och skickats iväg för ana-lys, svar väntas inom någon vecka, enligt Lars Ljung.

– Arsenik är en farlig metall, men kolstybben på de här undersökta platserna är täckt med 2,3 centimeter jord och gräs och då bedöms det göra minst skada. Har det legat länge har det lättflyktiga försvunnit för länge sedan.

Om kolstybben ska ligga kvar eller fraktas bort beror på vad resultatet av provtagningarna utvisar.

– Vilka åtgärder som då ska tas bedöms av Miljö och hälsa, säger Lars Ljung.

Kolstybb består av finfördelat kol, som ofta blandats med lera, sand och tjära och användes förr som beläggning på löparbanor för göra den halkfri.