Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Årstidsfördröjning

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Under årets lopp, i sin helhet, förlorar jorden precis samma mängd värme som den mottar från solen.

Den 22 juni har vi maximal solinstrålning och solen står därmed som högst på himlen på våra breddgrader. Räknat efter den mängd solstrålning som når oss skulle maj, juni och juli vara våra varmaste månader. Men i verkligheten är juni, juli och augusti det, hur kommer det sig?

Det kan till viss del jämföras med att maxtemperaturerna på dagen inte inträffar när solinstrålningen är som störst, det vill säga vid 12-13 tiden. Utan snarare senare på eftermiddagen. Denna värmefördröjning kan även liknas vid att tända eld i en ugn. Brasan värmer långsamt upp rummet, och bibehåller sedan värmen ett tag efter det att den har brunnit ner. Värmevinsten i rummet (jorden) fortsätter att överträffa värmeförlusten tills maximal värme uppnås, i atmosfären vanligen i slutet på juli. Värmevinsten fortsätter att överstiga värmeförlusten, dock med minskande grad, till omkring den sista augusti.

Därefter börjar jorden, i vår del, att gå med förlust när det gäller värme och vi går mot kyligare tider. Juni slår däremot augusti när det gäller antalet soltimmar, så gillar man ljusa sommarkvällar är juni att föredra. Augusti å andra sidan bjuder oftast på högre badtemperaturer.