Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Artisten Kråkan och frun Inger Dahl köpte gård vid Storsjön – gamla lagårn blev vandrarhem, svinstian en studio

 
bostadspuls
Visa alla artiklar

Vandrarhem, loppis, studio, pratstuga. Anders "Kråkan" Ågren och hans fru Inger Dahl har massor av verksamheter på gården vid Storsjön i Sandviken.
– Jag hade tänkt ha det lugnt och stilla när vi flyttade hit. Nu blev det istället lugnt, men livfullt, säger Inger Dahl.

Paret flyttade in i huset på Säljansvägen vid Storsjön för två år sedan. I den gamla lagården på fastigheten har de öppnat vandrarhem.

Efter att ha lagt ut en annons på Airbnb, en marknadsplats på nätet för uthyrning och bokning av privat boende, får de nu gäster från hela världen.

– Vi har haft gäster från Tyskland, Frankrike, England, Kanada, Ryssland, Indien, Mexiko...ja alla världsdelar. Jättekul och spännande att träffa folk från så många länder, säger paret.

Sovsalen i lagården ser mer ut som en jättelik lägenhet med öppen planlösning: Kök, vardagsrum och sovrum i ett och samma rum. Vitmålade trägolv, trätak och pelare av trä.

Här finns två våningssängar som Anders själv har snickrat i hop och en dubbelsäng. Totalt sex sängplatser med andra ord.

Den jättelika salen har fåtöljer, soffor, bord, platt-TV, diskbänk och allt som behövs för att laga mat och koka kaffe eller te.

Bokhyllan är belamrad av spel av alla de slag och det finns redskap för olika aktiviteter både utomhus och inomhus.

Utrymmet värms av såväl element som luftvärme.

– Elementen behövs egentligen, det räcker med luftvärmen. Vi brukar be gästerna att säga till om det fattas något och då försöker vi skaffa det som saknas. Uthyrningen är en perfekt extrainkomst, säger Anders Ågren.

Läs även: 18 inredningsdetaljer som är FÖR trendiga – hur många har du hemma?

Vägg i vägg med vandrarhemmet finns före detta svinstian och häststallet som Anders Ågren gjort om till studio. Bjälkarna i takten och ett räcke i trä minner om att detta en gång varit boplats för djur.

– Lokalen var perfekt för studio. Golvvärme var till exempel redan installerat. Jag har egentligen inte behövt bygga om någonting.

Golvet är täckt av trasmattor för att få så bra ljud som möjligt. Här finns både ett gammalt tungt piano och en modern synthesizer.

Vid datorn med den stora skärmen har "Kråkan" mixerbordet.

På väggarna hänger stränginstrument av alla de slag.

– Ett tag försökte jag köpa ett nytt slags stränginstrument varje år. På väggen hänger också en luta från 1937. Den är ett minne från min farfar som var hobbytrubadur.

Anders Ågren är involverad i flera olika föreställningar och projekt. Bland annat i "Folkungar", där han och fyra andra åker land och rike runt med uppdraget att lära barn spela fiol.

Tillsammans med lokalprofilerna Olle Tjern och Linda Dahl spelar han barnteater.

Dessutom har han ett projekt som heter "Gör en Låt" och går ut på att han med gitarr och dator lär barn i Sverige att skriva låtar.

Och så spelar han förstås också med gruppen "Kråkan och Busarna" fortfarande.

I studion bland massor av trumset och andra instrument har han färdigpackade väskor för sina projekt och föreställningar. En eller två väskor per projekt.

Studion är främst Anders Ågrens domän. Intill byggnaden med vandrarhem och studio finns det faluröda timmerhuset där hans hustru Inger Dahl har sin verksamhet.

Byggnaderna på gården är från 1880-talet och just det här huset är i mest ursprungligt skick.

Läs även: Sno stilen från Steam Hotel i åtta steg

Inger Dahl är socionom och har precis grundat det egna bolaget Lugnorobo. I huset med den fantastiska utsikten över Storsjön tar hon emot personer som har det svårt i livet.

– Jag är samtalskurator och pratar med människor om sorger, kriser och depressioner. Saker som de inte orkar bära själva. Många gånger handlar det om personer som gått i väggen, säger Inger Dahl.

Rummen präglas av antika inventarier. Här finns kistor och skåp i trä. Uppslagen psalmbok och bibel från 1800-talet.

När Anders Ågren sätter fyr i den antika vedspisen sprids snabbt en hemtrevlig doft i samtalsrummet.

Gräsmattan mellan lagården, boningshuset och pratstugan bildar en innergård. Och det var just innergården som gjorde att Anders och Inger valde att flytta hit.

– Jag har alltid drömt om att ha en innergård, säger Anders.

Boningshuset är egentligen ett timmerhus från 1800-talet, men det har moderniserats bland annat med fasader i tegel och ser inte alls ut att ha så många år på nacken.

Sandviken kommun har tidigare haft verksamheter på fastigheten och där har också funnits ett tryckeri.

– Ibland dyker folk upp här och berättar om vilka som bott i huset förut, säger Inger.

Egentligen letade de efter ett hus till Ingers mamma när de fann gården vid Storsjön. De jublade och bestämde sig direkt för att köpa fastigheten.

– Jag såg möjligheterna att kunna ha olika verksamheter. Jag hade tänkt ha det lugnt och stilla. Nu blev det istället lugnt, men livfullt, säger Inger Dahl.

– Det är som att bo på landet, men ändå nära stan, säger Anders Ågren.

Anders Ågren

Smeknamn: Kråkan

Yrke: Musiker, textförfattare

Ålder: 60

Familj: Hustrun Inger Dahl, fyra vuxna barn från tidigare förhållande, barnbarn

Bor: Säljansvägen i Sandviken

Inger Dahl

Yrke: Socionom

Ålder: 58

Familj: Maken Anders Ågren, två vuxna barn från tidigare förhållande, barnbarn

Bor: Säljansvägen i Sandviken

För Plus-kunder:

Familjen bytte stort hus mot trångboddhet: "Vi har en helt annan livskvalitet nu"

Badrummet var svårast att renovera: ”Vi ville att det skulle vara som ett retreat eller lyxigare hotell”

Isabella och Axel har skapat drömhemmet i Sätra brunn: "Vi renoverar precis som vi själva vill"