Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Arver satsar i Västerås

Arver Lastbilar i Västerås har i veckan flyttat in i en helt ny anläggning. Det handlar om en investering på drygt 70 miljoner kronor.

Ytan, 3 100 kvadratmeter, är inte större än de gamla lokalerna på Strömledningsgatan men anläggningen är mer anpassad till moderna bilar, med allt från porthöjder till verktyg, och betydlig mer ändamålsenlig.

Något som mekanikern Clarence Jälkemo verkligen uppskattar.

– Här har vi fått mycket bättre lokaler, säger han. Det är ljusare och fräschare, en förbättrad arbetsmiljö helt enkelt.

Men han tror att det kommer att dröja ett tag innan han känner sig helt hemma på det nya stället. Det tar ett tag innan man hunnit bo in sig.

Den nya anläggning ligger nära E 18 vid västra infarten till Västerås, i Gilltuna, i direkt anslutning till den nya avfarten mot Hackstaområdet. Det är absolut inte någon tillfällighet.

– Tillsammans med Scania har vi gjort en ordentlig trafikanalys, förklarar Tommy Daniels som är fastighetsansvarig inom Arver Lastbilar.

– Här ligger i nära både E 18 och Hackstaområdet. Dessutom kommer den norrgående trafiken att så småningom att ledas till rondellen utanför vår anläggning. Det här läget är perfekt.

Han tycker inte att den nya anläggningen, som bland annat består av verkstad, servicehall samt en speciell hall för bromsprovning, ligger för avsides.

– Den tunga trafiken har inget i centrala stan att göra, det är både vi och Västerås stad överens om, påpekar han.

Det är ganska precis elva månader sedan företaget satte spaden i marken och det har varit en hektisk tid för Tommy Daniels. knappast några 40-timmarsveckor. Även om verksamheten flyttat in är det för tidigt att pusta ut. Han gör bedömningen att anläggningen är klar till 95 procent, det återstår alltid saker som måste rättas till.

Arver Lastbilar är miljöcertifierat och miljötänket har genomsyrat hela anläggningen. Man har till exempel satsat på en stor bergvärmeanläggning som ger värme på vintern och kyla på sommaren. All belysning är dagsljuskompenserad, det betyder att lamporna automatiskt dämpas när solen skiner in genom fönstren.

I tvätthallen renas allt vatten innan det försvinner ner i avloppet. Man har också ett helt nytt reningsverk för skurmaskiner, ett av de första i sitt slag i Sverige.

Men en sak har gjort Tommy Daniels besviken. När de bestämde sig att bygga anläggningen visste de att det planerades en stor truckstop i direkt anslutning till Arver Lastbilar. Den servicen hade han räknat med, och därför byggde man ingen egen restaurang för kunder, något som egentligen hör till en anläggning av den här sorten.

– Det kändes lite snopet när man blåste av den satsningen, säger han.

Tommy Daniels är av den bestämda uppfattningen att det behövs en truckstop i Västerås. Nu ser man långtradare parkerade på de mest olämpliga ställen, på Ikeaparkeringen och längs vägar i området. Han anser att det är bättre att samla alla på ett ställe, där chaufförerna också kan få viss service.