Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa Coenraads (M): Det är aldrig okej att slänga användbar mat

Mat har klimatpåverkan. Framför allt när vi inte äter den mat vi köper och lagar. All mat som inte hamnar i magen innebär miljö-påverkan, till ingen nytta. Vi slänger en tredjedel av all mat som produceras och det är oacceptabelt.

Matsvinn är ett stort miljöproblem. Men det är också ett ekonomiskt problem. Värdet av matsvinnet i Sverige beräknas uppgå till mellan 20 och 40 miljarder kronor per år.

I samband med Almedalsveckan släppte Jordbruksverket en ny rapport om matsvinn. I rapporten framkommer att en tredjedel av världens mat slängs, och då är inte restprodukter så som potatisskal och blast inräknade.

I i-länderna är det konsumentledet i kedjan som står för det största slöseriet. Enligt Livsmedelsverket slänger svenska hushåll cirka 56 kilo fullt ätbar mat varje år. Det motsvarar en kostnad på ungefär 5 300 kronor per hushåll, en summa pengar som skulle kunna används på annat. Alla kan alltså vinna på att minska sitt matsvinn. Miljön skulle vara den största vinnaren.

Vi måste uppmärksamma matsvinnet som ett samhällsproblem som slår orättvist och hånfullt mot vår miljö. Att minska mat-svinnet är förmodligen det enklaste sättet att minska matproduktionens miljö-påverkan.

Attityden till att kasta mat måste ändras. Redan från skolåldern måste vi lära oss att det finns konsekvenser med att slänga mat. Skolan, äldreomsorgen och sjukvården skulle kunna bli bättre om pengarna används till annat än att slänga i komposten.

Vi har blivit bortskämda med att det alltid finns mat till hands, mat i överflöd och att den aldrig kommer ta slut.

Vi måste ta ansvar att driva budskapet om att mat påverkar. Påföljden drabbar alla. Genom att koppla ihop de globala frågorna med våra enkla vardagsrutiner kan vi visa att vad var och en av oss gör har betydelse för hur vårt samhälle ser ut idag och imorgon.

Jag vill se kraftiga åtgärder för ett ändrat synsätt inom landsting, kommun och statliga kök. Att slänga mat som är användbar är aldrig okej.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel