Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa Coenraads (M): Det ska vara lätt att göra rätt även för brandmän

Annons

Sveriges skattesystem ska styras av principen att det ska vara lätt att göra rätt. Idag styrs det istället till stora delar av avundsjuka och missunnsamhet. Det senaste och mycket tydliga exemplet på det är turerna kring förmånsbeskattningarna av alla de hjältar som frivilligt  bidragit till att släcka sommarens alla skogsbränder.

Under sommaren stod Sverige i brand. Så många okontrollerade bränder på så många olika platser i Sverige har vi aldrig tidigare skådat. Bränder under sommaren är inget ovanligt men med den extrema hetta med torka som följd har vi inte sett förut. Med så många bränder på så många olika ställen samtidigt gjorde att det ordinarie brandförsvarets resurser inte räckte till.

Med så många bränder på så många olika ställen samtidigt gjorde att det ordinarie brandförsvarets resurser inte räckte till.

Extrema och okontrollerade bränder har vi sätt förut, senast i Västmanland under sensommaren 2014. Erfarenheten från Västmanland är vikten av civilkurage och frivilligorganisationernas förmåga att organisera sig snabbt och effektivt. Utan dem hade skadan och brandens utbredning blivit enorm och kostnaderna väldigt höga för enskilda och företag.

Med anledning av detta är det därför djupt olyckligt med rapporteringen om att alla de hjältar som avbröt semestrar och lämnade sina familjer för att bekämpa sommarens bränder först får beskedet att de ska förmånsbeskattas för tältplatser och kalla halvätna måltider sittandes på stubbar i skogen mellan rök och eld. För att i nästa skede få veta att, nej det kommer att vara skatteneutral men det kommer att kräva en rejäl administrativ insats i efterhand.

Ett samhälle utan civilkurage att hjälpa till tappar sin själ och vi kan inte ha en ordning där vi straffar och skapar besvär för de människor som hjälper till. Det ska vara lätt att göra rätt och det ska vara enkelt att göra en insats, framför allt under dessa extraordinära omständigheter. När Sverige är i kris vill vi hjälpas åt. Detta håller även MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, med om.

Det ska vara lätt att göra rätt och det ska vara enkelt att göra en insats, framför allt under dessa extraordinära omständigheter.

Skattesystemets trovärdighet är helt avgörande för att en stat ska fungera väl. Det måste vara lättförståeligt och transparent, istället för drivet av tanken om att avundsjuka som det till stora delar gör idag.

De resurser som läggs på att undkomma beskattning, men alla dess särregler och undantag producerar inga värden för vårt samhälle. Låt oss istället se över våra skatteregler så att de kan underlätta och hjälpa människor att göra rätt. Ett skattesystem som dessutom uppmuntrar människor att arbeta mer och hjälpa till när det behövs utan onödigt krångel och byråkrati.

Människor som vill göra en insats för vårt samhälle ska uppskattas och inte beskattas!

Ett skattesystem som dessutom uppmuntrar människor att arbeta mer och hjälpa till när det behövs utan onödigt krångel och byråkrati.

Åsa Coenraads (M)

riksdagsledamot Västmanland

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel