Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa Coenraads (M): Trakasserier och hot från djurrättsgrupper får aldrig accepteras

När vargjakt blev en fråga om demokratins överlevnad

Den nu avslutade vargjakten är för vissa väldigt kontroversiell. Olika grupper har satt i system att störa jakten genom att överklaga beslut och därigenom fördröja jakten, men även genom direkta sabotageaktioner. De grupper som håller på med den här typen av verksamhet kallar det ofta för civil olydnad, vilket är direkt felaktigt.

Tidigare i år försökte en grupp människor sabotera Vargjakten i Kölstareviret som ligger utanför Köping i Västmanland. Händelsen filmades och fick stor uppmärksamhet i media. Åsikterna om vem som gjorde sig skyldig till vad går isär och fokus i mediabevakningen låg på konflikten mellan jägare och sabotörer.

Men en mycket viktig sak glöms bort. Alla beslut om vargjakt tas på demokratisk väg av riksdag, regering och viltförvaltningsdelegation.

För den som vill finns alla möjligheter att på lagliga sätt försöka påverka processen under resans gång. Det finns möjlighet att överklaga ett beslut som man anser är felaktigt. Det är en del av det demokratiska samhället.

Vi har rätt att tycka olika i sak, och vi har rätt att tycka det högt. Vi har rätt att demonstrera mot eller för saker och rätt att rösta efter den egna övertygelsen i allmänna val. Allt detta garanteras i svensk lagstiftning. Samma lagar som skyddar åsiktsfriheten skyddar även privatpersoner och företag mot hot, trakasserier och sabotage. Tyvärr väljer djurrättsterrorister och autonoma grupper att ta lagen i egna händer och att bortse ifrån demokratiska beslut. Det kan aldrig accepteras i samhället.

Tyvärr väljer djurrättsterrorister och autonoma grupper att ta lagen i egna händer och att bortse ifrån demokratiska beslut. Det kan aldrig accepteras i samhället.

Moderaterna tar det här på allvar. Justitieutskottet riktade 2014 ett tillkännagivande till regeringen om att rättsväsendet måste prioritera arbetet mot denna brottslighet i betydligt högre grad, samt överväga vilka möjligheter som finns att erbjuda ett bättre skydd för dem som utsätts för aktivism. Trots det har inget hänt.

Trakasserier, hot och skadegörelse mot privatpersoner, organisationer och beslutsfattare får aldrig accepteras. Polisen behöver ett tydligt uppdrag att ta den här typen av brottslighet på större allvar genom en nationell samordning.

De grupper som åker land och rike runt och sprider odemokratiska värderingar ska inte kunna göra det utan konsekvenser. Det ska inte vara möjligt att hota och sabotera och sedan hävda att det handlar om civil olydnad. Det ger en signal om att det är acceptabelt att bete sig hur som helst vilket riskerar att minska förtroendet för rättsväsendet och demokratin.

Åsa Coenraads (M)

riksdagsledamot

Västmanland

Läs mer:

Polisen utreder ett femtontal brott i samband med vargjakten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel