Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa Coenraads (M): Viktigt att öka egenfinansieringen

Hästnäringen är viktig för Sverige och blir särskilt viktig för Västmanland eftersom vi har regiondjursjukhus och Strömsholms ridskola i länet som tillsammans bildar ett ridsportcentrum i Sverige. Hästnäringen skapar arbetstillfällen, bidrar till landsbygdsutveckling och är en bransch med stor potential.

Hästforskningen är självfallet viktig för både näringens utveckling och ett fortsatt gott djurskydd. Alliansen avskaffade under 2010 handelsgödselskatten i syfte att förbättra det svenska jordbrukets konkurrenskraft.

Avskaffandet av handelsgödselskatten var oerhört viktigt för det svenska jordbruket men skatten finansierade tidigare mycket av den tillämpade jordbruksforskningen, inklusive hästforskningen, men nu krävs nya medel för att upprätthålla och utveckla jordbruksforskningen. Det är nu viktigt att näringen själv slår vakt om den forskning som bedrivs genom att arbeta aktivt för att öka egenfinansieringen och att söka nya, privata finansiärer.

Jag arbetar redan för en stark landsbygdsutveckling och kommer fortsätta med det. Sverige har en bra djurforskning och ett djurskydd som är bäst i världen, något vi ska vara stolta över. Men en god forskning kommer inte av att politiker pekar ut vilka områden det ska forskas inom. En god forskning kommer från engagerade forskare och en stark näring.

En hästnäring som fortsätter att utvecklas och som fortsätter att utveckla Sverige och Västmanland handlar inte enbart om forsknings-anslag utan också om ett fortsätt bättre företagsklimat.

Hästnäringens många och växande företag har redan nu dragit fördel av Alliansens reformer såsom skattesänkningar, sänkningen av arbetsgivaravgiften för unga och regelförenklingar men vi vill att det ska bli ännu enklare och billigare att starta och driva företag i Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel