Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åsa hemma från Japan

Efter ungefär sjutton timmar på resande fot från Tokyo kom Åsa Hellman hem till Västerås igen natten mot fredag. Hon beslutade att avbryta sin vistelse hos sin värdfamilj i Sumidaidistriket i Japan.

– Det känns skönt att vara på fast mark, men samtidigt är jag orolig för värdfamiljen och för kompisar jag fått och som inte bara kan åka därifrån som jag kan, sa Åsa när VLT träffade henne på fredagseftermiddagen då hon sovit ut efter den långa resan.

Åsa reste till Japan i januari och planerade att stanna där till september för att studera japanska och landets kultur. Till flygplatsen Narita åkte hon i onsdags tillsammans med två svenska klasskamrater. De övernattade på flygplatsens golv. På torsdagsmorgonen kom de iväg, efter en mellanlandning i Peking gick resan sedan vidare till Köpenhamn och sedan Arlanda.

– Mamma hade bokat om min biljett som jag skulle ha använt i september.

Förra fredagen, när det första och kraftigaste skalvet kom och de som följde strax efter, var Åsa ensam hemma i värdfamiljens hus. Hon hade börjat packa inför en skidhelg tillsammans med familjen, som VLT skrev om den 14 mars. Huset hon bodde i klarade skalvet bra, men grannens hus blev förstört inomhus.

– Familjen har en dotter på åtta år och en son på 13 och det kändes jobbigt att åka ifrån dem. Men jag sa till alla att jag kommer tillbaka när det lugnat sig, men det vet man ju inte när det blir, säger Åsa, som nu ska ägna sig att studera den japanska hon påbörjat.