Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asfaltsläggare var slavarbetare

Västerås har besökts av den här typen av arbetare.

Den brittiska polisen gjorde en räd mot ett husvagnsläger och hittade över 20 asfaltsläggare som tvingats arbeta som slavarbetare i stora delar av Europa.

Den svenska polisen har tidigare varnat för asfaltsläggare från de brittiska öarna som arbetat olagligt i bland annat Västmanland. De vill ofta göra svartjobb åt privatpersoner, gärna lägga asfalt eller plattor vid villor. Arbetsresultatet är dock ofta dåligt och asfaltsläggarnas arbetsledare kan bli aggressiva.

– Jodå, det finns många rykten om asfaltsläggare som kommer hem till folk, men vi har inte arbetat med några konkreta fall. Kanske vågar ingen anmäla dem. De kan ju bli våldsamma, säger Mats Engström, ordförande för Byggnads avdelning i Mälardalen.

Det är Byggnadsarbetareförbundet som skulle ha organiserat dessa arbetare, men lagar och avtal är som luft för ligorna som arbetar med tvångsvärvad personal.

– Detta är egentligen ett mycket större problem. Allt fler företag kommer hit med arbetare som tvingas jobba långa arbetstider till extremt låga löner.

Slavarbetarna som upptäcktes i husvagnslägret i Bedfordshire i England är ett extremt fall.

Livssituationen för de irländska och brittiska arbetarna i lägret var vidrig. De var arbetslösa män från samhällets botten som lurats till lägret med löften om att få bra betalt.

I stället hade de blivit slavar, fått sina huvuden rakade och hotats med våld. Några kan ha varit i lägret i 15 år. Flera av dem var undernärda.