Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Se lastbilen blåsa förbi asfaltsläggaren från Västerås: "Folk ska bara fram till varje pris"

Filmen där lastbilen blåser förbi asfaltsläggarna på riksväg 50 utanför Askersund sprids nu som en löpeld på Facebook. Mannen bakom filmen, Thomas Erikson från Västerås, har tröttnat på gasande trafikanter.
– Jag skulle lätt kunna köpa en bukett blommor till de som släpper på farten, säger han.

Annons

På tisdagen arbetade Thomas Erikson på riksväg 50 norr om Askersund. Han filmade en kort sekvens när en lastbilschaufför svischar förbi asfaltsläggarna. I skrivande har hans inlägg med filmen delats 735 gånger på Facebook – och han vill få människor ska tänka till.

– Kan man få tio av de som sett filmen att fatta att man ska släppa på farten är det bra, säger han.

Sedan 2008 har Thomas Erikson arbetat med att köra fram asfalt till olika vägbyggen. Han tycker trafikanterna blivit sämre på att sänka farten vid vägbyggen.

– Det blir värre och värre för varje år. Folk blir mer och mer stressade, det går fortare och fortare och folk ska bara fram till varje pris.

Från början lade han ut filmen på Snapchat, innan han publicerade filmen på Facebook. I inlägget förklarar han att vägarbetarna arbetar för att trafikanterna ska få en tryggare och säkrare resa.

"Lär er att respektera hastighetsbegränsningarna vid våra jobb för tänk dig sj när du står vid kaffeautomaten på jobbet och en lastbil dundrar förbi bakom arslet i 90 blås.....", skriver han i inlägget. Thomas Erikson vill visa hur vägarbetarnas vardag ser ut.

– Jag lade inte ut den för att jag vill ha sympati och för att folk ska tycka synd om oss, säger han.

Enligt Thomas Erikson har kollegor till honom och med blivit påkörda vid vägarbetsområden. Bland annat för fyra år sedan på vägen mellan Örebro och Odensbacken.

– Ja det har hänt, det har det gjort. Jag var med en gång i Tärnsjö där man körde rakt in i läggan (personen som lägger ut asfalten red. anm.)

För att få trafikanter att släppa på gasen tror Thomas Erikson på högre böter vid fortkörning i vägarbetsområden. Han tycker också att polisen ska lägga resurser på hastighetskontroller vid vägarbetsområden. Människor har fortfarande respekt för polisen i trafiken, menar Thomas Erikson.

– Än så länge har blåljus fortfarande en innebörd.

Mer läsning