Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åskväder - bara besvär?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Den senaste tiden har det talats mycket om åska i våra prognoser.

Det har till och med utfärdats varningar för kraftig åska på en del håll. Följderna av detta märks inte minst i många av våra dagstidningar runtom i landet där man nu i efterhand kan läsa om strömavbrott, nedbrunna hus och även personer som blivit träffade av blixten. I Sverige slår blixten uppskattningsvis ned 100 000 gånger per år och minst en fjärdedel av villabränderna sägs orsakas av dessa blixtnedslag.

Strömstyrkan i blixtens

huvudurladdning brukar vara mellan 5 000 och 100 000 Ampere, och jämför man då detta med strömstyrkan i elledningarna i vanliga hem som ligger mellan 5 och 20 Ampere så kan man lätt förstå varför ett blixtnedslag är förödande. Men vore det då inte möjligt att samla in all denna energi som frigörs och kunna få ut någonting positivt ur detta annars besvärliga väder? Problemet med detta är att blixtens huvudurladdning endast varar i cirka 0.0001 sekund.

Detta innebär att om energin från all världens åskväder samlades in, skulle det endast räcka till att hålla en 40-wattslampa ständigt lysande på varje kvadratkilometer av jordens yta. Med andra ord skulle det knappt ge något bidrag alls till jordens elförsörjning. Åskväder kan vara ett vackert skådespel men är tyvärr för oss oanvändbart!