Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Assistansia: Fatta rätt beslut från början

Harri Åhman (V) kritiserar Assistansia, som erbjuder personlig assistans till personer med funktionsnedsättning, för att vi ger våra kunder juridisk hjälp.

Han menar att det inte är rimligt att juridiska tjänster ska rymmas inom den så kallade assistansersättningen, som är densamma oavsett om tjänsten utförs av kommunen eller av ett privat bolag. Vi delar inte den uppfattningen.

För oss är det viktigaste att människor med funktionsnedsättningar får den hjälp de har rätt till. Så länge den assistansberättigade får personlig assistans som är av bättre eller likvärdig kvalitet som hos kommunen för samma kostnad, borde den juridiska hjälpen vara att betrakta som en välkommen extra service. Välkommen eftersom alla borde uppskatta att en person i en utsatt situation får hjälp att tillvara ta sina rättigheter, och välkommen eftersom alla myndighetsbeslut borde tåla en juridisk granskning.

I den bästa av världar skulle inte våra jurister behövas. Men tyvärr ser vi en stor efterfrågan på juridisk hjälp hos våra kunder. För oss är det självklart att en person med funktionsnedsättning som kanske redan befinner sig i en utsatt situation får hjälp i sin kontakt med myndigheter.

Det är inte Assistansia som skapat detta behov av juridiskt stöd. Vi har reagerat på ett behov som redan fanns. Vi uppmanar heller inte våra kunder att överklaga beslut. Men om det fattats ett felaktigt beslut om en persons rättigheter har individen all rätt att få hjälp att överklaga. Bakgrunden till anställningen av den första juristen på Assistansia var att vår personal uppfattade att handläggare brast i informationen, eller till och med gav fel information, till den som sökte assistans.

Jurister eller inte, ambitionen måste ändå vara att se till att det blir rätt från början. Dels ur ett samhällsperspektiv då rättsprocesser är dyra, men framför allt för den enskilde individens rättsäkerhet. Det är inte meningen att man ska behöva strida för att få rätt till ett bra och värdigt liv.

Så länge lagar och praxis är vaga och snåriga så kommer det också att behövas experter, därför behövs våra jurister.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel