Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylhälsan har svårt att hinna med

 
Flyktingkrisen
Visa alla artiklar

– Asyl- och integrationshälsan är hårt ansträngda men jobbar intensivt för att klara situationen. Just nu rekryteras mera personal som ska läras upp, säger Lena Lundgren katastrof- och beredskapshandläggare inom landstinget.

Lagen säger att asylsökande har rätt att söka vård och så fort de anländer ska de erbjudas hälsoundersökning understryker

Lundgren som bekräftar att asylhälsans personal har gjort ett besök i veckan på det stora nyöppnade asylboendet Signalisten.

– Man försöker också hitta lokaler i närheten av boendena och rutiner för uppföljande hälsoundersökningar, säger Lena Lundgren.

Trycket är mycket starkt på alla myndigheter som en följd av den humanitära krisen. Att behoven är stora på asylboendena vittnar alla aktörer om, även Röda Korset. En delegation av volontärer från Röda Korset i Västeås besökte Signalisten på måndagen och talade med boende i ett första besök, som ska följas upp. Viljan att hjälpa flyktingar är mycket stor, ser Röda Korset.

– Det är glädjande men just nu råder en otydlighet i ansvarsfrågan: vad ska frivilligorganisationer göra och vad ska kommun och landsting göra, säger Peder Sandahl, ordförande i Röda Korset i Västerås.