Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande ska ut i praktik

Företagen ropar efter arbetskraft. På asylboendena sitter elektriker, rörmokare, revisorer. Folk som behövs.

Nu kraftsamlar Företagarna i Mälardalen för att få ut asylsökande i praktik. västerås. Flygskytten i Västerås och Fliken i Norbergs kommun är två asylboenden där en modell för praktik ska prövas. Det finns inte tid att vänta, menar Ove Jansson, tf regionchef på bransch- organisationen Företagarna i Mälardalen.

– Många av dem som kommer har varit företagare i sina hemländer. Men väntan på uppehållstillstånd är lång och många vittnar om hur lätt det är att hamna i passivitet trots att man kom hit med vilja, engagemang och drivkrafter. Sam- tidigt behövs kompetens här. Det största tillväxt- hindret är rätt arbetskraft, enligt företagarna i vår organisation, säger Ove Jansson.

Initiativet har fötts hos Företagarna Mälardalen i samarbete med arbets- förmedling och studieorganisationer.

– Men initiativet har spritt sig i vår organisation och i januari kommer det att hända saker över hela landet.

På Flygskyttens asyl- boende har man genomfört en första inventering bland en del av männen. Här finns ingenjörer inom el och CAD/CAM, snickare, byggnads-arbetare, lärare, frisör, målare, bagare, rörmokare, väktare, projektledare inom IT. En asylsökande har rätt att jobba under asylprocessen och kan även anställas under förutsättning att Migrationsverket utfärdat ett tillfälligt så kallat LMA-kort.