Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Asylsökande vägrade lämna tåg

En grupp på cirka 30 asylsökande uppehöll ett persontåg i Lindesberg vid lunchtid under tisdagen. De vägrade gå av tåget och ville i stället åka med till Gävle, trots att de saknar biljetter.

- Nu är samtliga av tåget och sitter på en buss tillbaka till förläggningen, och det gick lugnt till, utan bråk och stök, säger Jens auf der Heide, vakthavande befäl hos Örebropolisen.

De asylsökande är flera familjer som placerats i ett asylboende i Gärdshyttan utanför Hammar i Askersunds kommun. Där vill de enligt uppgifter inte vara, utan vill tillbaka till Gävle, där de varit tidigare.

I Gävle finns dock ingen plats för dem, utan Migrationsverket vill att gruppen ska återvända till Gärdshyttan.

Polisen väntade på hjälp från Migrationsverket, och det är också Migrationsverket som får lösa problemet med missnöjet över boende, säger Jens auf der Heide.

- Men vi kommer att upprätta en anmälan om bedrägligt beteende på samtliga av de vuxna.

- Vi försöker nu övertala de asylsökande att de inte har något annat val än att bo där vi anvisat dem om de nu vill bo i Migrationsverkets regi. Vi hoppas allt ska lösa sig på bästa sätt, säger

Tolle Furugård, enhetschef vid Migrationsverket i Örebro, förstår inte de asylsökandes missnöje med boendet i Gärdshyttan.

- Boendet är nyöppnat och ser i vissa delar ut som en byggarbetsplats. Där jobbar fortfarande hantverkare för att få allt i sin ordning, säger Tolle Furugård

På boendet i Gärdshyttan bor omkring 150 personer. Av dessa är det alltså 30 som inte vill bo där.