Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återinför mellanmjölken i förskolan!

”Mamma, varför får vi mjölk som smakar vatten på dagis?” frågar mina barn. Frågan kommer av att förskolan numera serverar lättmjölk, i stället för mellanmjölk. Orsak: Livsmedelsverkets riktlinjer om begränsat intag av mättat fett hos barn.

Fyraåringar rekommenderas att dricka 0,5 liter mjölk per dag. Detta motsvarar 1,65 g mättat fett för lättmjölk och 4,9 g mättat fett för mellanmjölk. Utelämnat ur ekvationen är smakskillnaden mellan de olika mjölkslagen. Därmed riskeras att barn dricker mindre mängd mjölk än vad som rekommenderas.

En annan bieffekt är att barnen redan i tidig ålder tränas att undvika fett i maten, något som på lång sikt kan öka ätstörningar hos barn.

Att på kort sikt ”tjäna” 3,25 g mättat fett per dag är inte ett tillräckligt bra argument för att behålla lättmjölken. Därför bör mellanmjölken återinföras.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel