Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Återskapa känslan av det lilla företaget”

Percy Barnevik, den tidigare koncernchefen för ABB, höll föreläsningar om ledarskap i Västerås förra veckan och åhörarna fick sig till livs en radda tips för att bli en framgångsrik chef.

Annons

Västerås. Industriledaren Percy Barnevik växte upp i en familj i Uddevalla som drev ett litet tryckeri med 12 anställda.

– Där var alltid kunden i centrum och alla anställda var delaktiga, säger han.

Så småningom, 38 år gammal, blev han vd för Asea och ganska omgående genomförde han en, vad han kallar, ”kulturrevolution’”.

– När jag började fanns här pärmar med instruktioner till förbannelse som de skulle följa. Det ändrade jag på.

Han delade upp många bolaget och verkstäder i många mindre enheter med varsin vd och där arbetarna fick ta ansvar för reklamationer, tidskontroll, kvalitetsfrågor och liknande. Många tjänstemän och arbetsledare försvann och organisationen med betydligt plattare.

– Jag ville återskapa känslan av det lilla företaget i den stora organisationen. Man ska vara nära sina kunder, ta ett gemensamt ansvar. Det har varit en röd tråd i de företag jag har lett.

Förändringen inom Asea, även om den var jobbig, gjorde att lönsamheten ökade och sjukskrivningarna minskade.

– Då tyckte arbetarna att jobbet var roligare. Man ska bygga på den inre kraft som finns i människor, säger han och drar paralleller till sitt engagemang i Hand in hand – en organisation som kämpar för att ge främst kvinnor i fattiga delar av världen hjälp till självhjälp att ta sig och sin familj ur fattigdom genom egenföretagande.

– I stället för att ge dem fisk ger vi dem ett metspö. Då ordnar de själv resten och stärks. Och ger man dem bara möjligheten så börjar en eld att brinna i deras ögon och en kraft släpps lös, stark nog att flytta berg, säger han och betonar det sista ordet samtidigt som han slår handen i bordet.

Sitt eget ledarskap har han utvecklat genom åren, och menar att sina fem år som chef i USA över Sandvik under 1970-talet var de mest lärorika.

– Då fick jag själv se ute på fältet, produktion, försäljning, utvecklingen, bil- fabrikerna i Detroit. Otroligt nyttiga år, både för misstagen och framgångarna.

Percy Barnevik lärde sig också tidigt att om han ska få med sig folk måste han kommunicera på ett bra sätt.

– Man måste vara tydlig, klar, få det att gå in. Skämta lite. Jag har sammanfattat det i min ledarskapsbok. Hade jag haft den för 50 år sedan hade jag varit en bättre chef de första 5-10 åren i alla fall.

Vilka förebilder har du?

– Bland annat Curt Nicolin som inte nöjde sig med små förbättringar. Hans idéer gick inte alltid att genomföra men jag gillade attityden. Och så Hans Werthén. Han var öppen, rak och hade humor.

Annons