Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återträff med Beatles

Beatles och musikkrogen Smalls återuppstår för en kväll på Å2.

Den en gång mäkta populära musikkrogen Smalls lever upp igen i kväll på Å 2 .

På scenen får vi se och höra beatlesinspirerade The Grand Old Softies gestalta samtliga låtar från Beatles-plattan Help och en hel del andra Beatlesgoingar.

– Det blir kul, säger Peter Morén, till vardags sångare och gitarrist i kultindierockgruppen Peter, Bjorn och John ( som slog igenom stort med Yong Folks 2006).

Förutom att Peter spelar med Björn Yttling och John Eriksson medverkar den före detta västeråsaren i olika musikprojekt, däribland The Grand Old Softies som specialiserat sig på Beatlesalbum.

Varför just Beatles?

– Vi gillar Beatles. Själv föddes jag på 70-talet och fick inte uppleva gruppens storhetstid, men jag är trots det beatlesfantast. Beatles fick mig att vilja bli musiker från början. Framför allt var de musikaliskt breda, och spelade i så många olika genrer, säger Peter Morén.

Fredagens höjdpunkt The Grand Old Softies spelar dock inte beatelskt utan tolkat låtarna fritt.

– Vi spelar snarare ”in the spirit of” och tar oss fri- heter. Det handlar inte om att försöka kopiera en stil. Jag har själv aldrig förstått varför man lär ut Beatles på folkhögskolor. Det är bara fånigt.

Initiativtagare till The Old Softies som bildades 1997 är västeråsarrangören, trummisen Hans Ekman. Peter Morén som gick musikgymnasiet i Västerås tillsammans med de andra i Peter Bjorn och John hade en del spelningar på musikkrogen Smalls och lärde på så vis känna ägaren Hans Ekman. Så småningom började trion spela med denne i olika sammanhang, bland annat i The Old Softies som blivit ett uppskattat liveband. Men på Å2 medverkar vare sig Björn eller John.

– De har annat för sig.

Varför spelar ni på Å2?

– Det är en liten och intim lokal i centrum. Det finns ingen riktig klubbscen i Västerås för livemusik längre, bara Bankiren och det är ingen kul scen, säger Hans Ekman.

– I dag arrangeras det mesta av Västmanlandsmusiken på konserthuset och är statlig och kommunalfinansierad verksamhet. Det gör konkurrensen snedvriden i stan. Irriterande. De borde stå på egna ben precis som privata arrangörer, tillägger denne irriterat.

Medverkar i kväll gör förutom Peter Morén, gitarrer, bas och sång, Per Bergkvist (girtarr, sång), Jonas Thorell (bas, gitarr, sång) och Hans Ekman trummor, sång. Gästar gör Lars Ekman, keyboard, Per-Erik Jonsson, piano och Per-Olov Sahl, tvärflöjt.

Om Peter Murén kan sägas att han släppt flera soloalbum.

– Som yrkesmusiker behöver jag olika projekt. Jag sjunger svenska texter på soloplattorna, spelar bred gitarrpop och flirtar med soul, funk och folkmusik, säger Peter Murén.

– På svenska kan jag sjunga om min uppväxt i Dalarna. Peter, Bjorn och John sjunger mest på engelska eftersom vi främst uppträder i USA.

Flera Peter, Bjorn och John-låtar är soundtracks i amerikanska filmer och tv-serier, senast Two Broken Girls (i komediserien Second chance).

Beatleskväll Å2, fredag