Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återvinning av avfall oroar boende i Ståltorp

Oron är stor bland boende i Ståltorp sedan Betongborrargruppen köpt gamla Malms fabrik och börjat köra dit byggavfall för sortering.

Ett flera meter högt sopberg växer just nu fram i Ståltorp. Det är företaget Betongborrarna som köpt marken för att driva återvinning. Boende i området är inte emot verksamheten utan menar snarare att det kunde skötas bättre, berget börjar enligt dem att helt enkelt bli för stort.

– Det blir större varje dag och tydligen kommer det växa långt framöver. Vi vill inte ha det så här, säger Monica Larsson, som har ett hus i närheten av berget.

Avfallet består av blandat bråte och byggrester. Det sträcker sig runt ett stort område. Men det saknas stängsel.

– Det är enkelt att ta sig fram till berget och vi oroar oss att både barn och djur kan skada sig om de kommer för nära, säger Monica Larsson.

– De säger att det inte finns giftiga ämnen i sophögen men man vet ju aldrig. Det kan finnas visst skräp som blir en miljöfara, säger Roland Hed, som också bor i området.

Det som de boende oroar sig mest för är dricksvattnet. Det finns fyra brunnar inom 200 meter från berget.

– Rinner det dessutom ner gifter i brunnarna är det katastrof, säger Roland Hed.

Avfallet fraktas till platsen med lastbilar. Även detta har, enligt de boende, blivit ett stort problem.

- Jag har full förståelse att de närboende blir fundersamma och oroade när en sådan här verksamhet dyker upp, säger Erik Munktell, miljöinspektör på Surahammars kommun.

Den verksamhet som bedrivs är anmälningspliktig till kommunen. Detta betyder att verksamheten bara får bedrivas inom ramen för inlämnad anmälan. I det här fallet för sortering av annat avfall än farligt avfall om högst 10 000 ton per år.

- Vi kommer däremot att utöva tillsyn på verksamheten. Jag och min koillega var dit i måndags morse. Vad vi kunde se följer man den anmälan som gjorts till oss, säger Erik Munktell.

Anders Jäderholm, vd och ägare till Betongborrarna förstår att det kan finnas en oro bland Ståltorpsborna.

- Inget av det avfall som kommer hit är farligt, det är redan utsorterat. Våra uppdragsgivare kräver att vi jobbar efter mycket strikta regler och vi måste redovisa hur allt tas om hand till dem, berättar han.

- Det kommer att bli mycket trafik till att börja med eftersom vi nu håller på att flytta verksamheten hit och dessutom måste vi göra i ordning så vi kan börja sorteringen. Men sedan kommer det att bli lugnare.

Betongborrarna har vuxit från en enskild firma som startade för 20 år sedan till att idag omsätta drygt 150 miljoner och har 148 anställda. Fyra av dem ska jobba i Ståltorp med sorteringen.

- I framtiden hoppas jag att det ska bli uppemot tio anställda i Ståltorp. Vi funderar bland annat på att öppna butik här där allmänheten kan köpa återvunna byggvaror som toaletter, handfat och trävaror, säger Anders Jäderholm.