Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återvinningen måste öka för att spara världens resurser

I Österrike återvinns 69 procent av skräpet. I Tyskland 65 procent och i Sverige 48 procent. Det förbrända avfallet är i motsvarande fall 27, 35 respektive 48 procent.

Det är sämre ställt i många av de sydliga länderna men utvecklingen går snabbt. Det är en klar målsättning från EU- kommissionen att öka återvinningen. Enligt Britt Sahlenström, vd för Återvinningsindustrierna, skulle hela EU:s koldioxidmål nås genom en total materialåtervinning.

I Sverige återvinns 90 procent av glas och tidningar och för papper/metall är det 70 procent men för plast endast 30 procent. Återvinningsgraden kommer dock att höjas genom nya metoder.

Bränning av plast bör undvikas då plastens fossila ursprung då bidrar till växthuseffekten. Västerås är en av de främsta med Vafab och återvinningsföretagen. Återvinningen måste dock öka mer för att spara världens resurser .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel