Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Återvinningsindustrier: Bejaka vår ambition för miljön

Vafab vill att riksdag och regering ska vara ”tydligare med att det är kommunerna som har ansvaret för att bygga upp en samhällsnyttig och långsiktigt hållbar infrastruktur för insamling av matavfall och biogasproduktion.”

Det är viktigt att staten tar ett helhetsgrepp med tydliga spelregler för att skapa en marknad inom nya områden. Kommunerna har en viktig uppgift att se till helheten, efterfråga produkter inom nya områden och bidra till att marknader uppstår. Dock bör kommunerna och deras bolag öppna för marknadens aktörer att bidra till utvecklingen av lösningarna.

Den helhet som Vafab talar om består av många delmarknader: insamling av matavfall, förbehandling av råvara till biogasanläggningar, biogasproduktion och distribution samt fordon som använder biogas. Privata företag bör ges utrymme att specialisera sig och bli framgångsrika inom dessa delmarknader. På samma sätt som det är självklart att privata företag levererar gasbilar och tillverkar biogas, bör det vara självklart att privata företag även får hantera avfallet som kan bli biogas – inte bara samla in det och lämna över det till kommunen.

Vafab efterfrågar ”exempel på hur återvinningen i Sverige faktiskt skulle kunna utvecklas.” Just detta är grunden för vårt förslag att ge återvinningsföretagen större möjlighet att ta ansvar för hela den kedja från avfall till resurs som Porswald och Myrin så väl beskriver i sin debattartikel. Då kan mer avfall återvinnas och mindre gå till förbränning. I dag har åtskilliga kommuner en betydande överkapacitet i sina förbränningsanläggningar, vilket tyvärr riskerar att leda till att man onödigt ofta eldar upp resurser som skulle kunna hanteras bättre, till exempel genom rötning till biogas.

Många företag ger upphov till både industriellt och hushållsliknande avfall. De vill ta ett samlat grepp på sitt avfall, som en del av sitt klimat- och miljöansvar, men tvingas lämna ifrån sig det organiska avfallet till kommunen utan att kunna ställa krav på hur det ska användas. Företagen kan inte ens vara säkra på att få samlad statistik över sina avfallsmängder, vilket förstås är nödvändigt om man systematiskt vill bli resurseffektivare. Får återvinningsföretagen ta ett större ansvar, kan dessa brister rättas till.

Vafab har tagit flera steg i rätt riktning. Insamlingsgraden av organiskt avfall är hög. Insamlingen sköts av företag som upphandlats i konkurrens. Det är dags att våga ta nästa steg, där företagen inte bara upphandlas för att utföra precis vad det kommunala avfallsbolaget bestämt, utan uppmanas till att kreativt och nyskapandebidra till ökad återvinning och minskat resursslöseri.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel