Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Att bli en OS-gren är målet”

Nästa vecka håller Internationela bandyförbundet en konferens i Västerås. Tanken är att hjälpa nya bandynationer att utveckla sporten. – Att bli en OS-gren är målet. Men då måste sporten växa, säger Thomas Engström, ledamot i utvecklingskommittén.

Sporten har haft svårt att få fäste utanför de traditionella bandyländerna. Det vill Internationella förbundet ändra på.

– Kan inte bara prata om att vi ska utveckla bandyn. Det här är ett sätt att visa och hjälpa de så kallade utvecklingsländerna på traven, säger Engström.

Deltagare från respektive nations bandyförbund i bland annat Japan, Ukraina, Holland och Kanada kommer till Västerås för den fem dagar långa konferensen. Målet på sikt är att sporten ska bli en OS-gren men då måste fler länder satsa och få sporten att utvecklas.

– Om det blir OS kommer det att satsas mer nationellt och det blir mer fokus på sporten, säger Engström.

Men innan det blir verklighet får ett 20-tal representanter från de olika nationella förbunden en utbildning i Västerås. Deltagarna kommer dels att få följa matcher i World cup i Sandviken en dag, dels att få lära sig mer om material. Dessutom ska de få prova på att spela själva. Många av länderna är medlemmar i Internationella förbundet, men har ingen inhemsk liga.

– Det blir en basicutbildning. Kan vi få dem att starta i större utsträckning i hemländerna så har vi kommit en bit på väg.

Kina skulle ha kommit men gör inte det.

– Synd. Länder som Kina och Japan är väldigt viktiga. Det är stora idrottsnationer där sporten skulle kunna utvecklas. Anders Öhlin