Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att Ikea, som är en symbol för Sverige och rättvisa arbetsvillkor, beter sig så här är bedrövligt.

I Danville i USA har Ikea motarbetat anställda som vill engagera sig fackligt. Det är på tiden att vi inser att Ingvar Kamprads gullegris inte är så oskyldig som vi tror.

Låt oss börja med en beskrivning av staden Danville, som ligger i sydöstra USA. Här bor ungefär 45 000 personer. Tidigare har många av dem arbetat inom tobaks- och textilindustrin, men de senaste decennierna har många företag antingen lagts ned eller valt att flytta verksamheten utomlands. Kvar blev tomma lokaler och arbetslösa människor.

År 2008 skulle detta förändras. Då fick Danvilleborna veta att den svenska möbeljätten Ikea skulle öppna sin första amerikanska fabrik i deras stad. Delstatsregeringen och de lokala myndigheterna tog emot sin blågula hjälte med öppna armar och ett incitament på 12 miljoner dollar.

Sedan dröjde det inte länge innan dotterbolaget Swedwoods fabrik stod färdig med en svensk flagga på dörren. Över 330 arbetssökande fick jobb och hoppet återvände till den lilla staden.

Tyvärr slutar inte historien här. Danvilleborna fick inte leva lyckliga i alla sina dagar.

I stället blev det snart känt att Ikea, trots sitt goda rykte, inte var en så bra arbets-givare när allt kom omkring. De anställdas lönehöjningar uteblev. Många tvingades jobba övertid med kort varsel. Dessutom kom anklagelser om etnisk diskriminering och allt för högt arbetstempo. Under de följande tre åren valde många att säga upp sig.

Mest anmärkningsvärt är att att Swedwood aktivt har motarbetat bildandet av och anslutningen till fackföreningar. Till exempel har företaget anlitat advokat-firman Jackson Lewis som är känd för att ha slagit ned många arbetarinitiativ. Till följd av uppmaningar och juridiska hot har många anställda blivit rädda för att engagera sig. De fruktar att de ska få sparken eller utsättas för andra påföljder om företags-ledningen får reda på att de vill ansluta sig.

Ändå har en grupp eldsjälar med stöd från 30 procent av de anställda fått till stånd en omröstning som ska gå av stapeln i morgon. Om en majoritet av arbetarna röstar för organisering och anslutning till The International Association of Machinist and Aerospace Workers kommer en fackförening med förhandlingsrätt att bildas.

Då så, då borde de anställda har segern inom räckhåll.

Riktigt så enkelt är det inte. Många säger att Swedwood har utökat röstlängden med ett trettiotal namn som kommer att rösta emot fackföreningen. ”Valfusk brukar sådant kallas i länder med demokratiskt mindre nogräknade regimer” skriver författaren Bror Perjus i en debattartikel i Aftonbladet.

Att företag motarbetar facklig organisering är oacceptabelt. Att Ikea, som är en symbol för Sverige och rättvisa arbetsvillkor, beter sig så här är bedrövligt. Både själva tillvägagångssättet och ambitionen att bekämpa organisering strider mot Ikea:s uppförandekod IWAY, där det på sidan 17 uttryckligen står att företaget ska se till att anställda inte hindras från att organisera sig.

Att arbetsgivarklimatet är annorlunda i USA och att andra företag också har lik i garderoben spelar ingen roll. Att utge sig för att vara något man inte är kommer alltid att vara fel. Ikea är inte ett längre företag som står upp för rättvisa arbetsvillkor och bilden av det svenska, ansvarstagande, globala företaget är numera blott en skröna.