Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att ondgöra sig över automatiseringen tjänar ingenting till. Det finns ingen väg tillbaka.

I torsdags föll Stockholmsbörsen 6,1 procent. Troligen beror de tvära kasten på en ökad andel automatiserad handel. Det är svårt att se hur trenden ska kunna vändas. Att vrida tillbaka klockan vore en omöjlighet.

Att säga att läget på börserna har varit oroligt är en underdrift. De senaste veckorna har vi har fått uppleva hur ledade börser i Europa, USA och Asien har spurtat mellan fritt fall och uppgång. I TV4-nyheterna i går refererade finansminister Anders Borg (M) till de stora svängningarna som ”brutal galenskap” i samma mening som han sade att man inte kan ”förstå hur stora företag kan ändra värde med 10 eller 15 procent på en dag”.

I går fortsatte kurserna att falla efter torsdagens störtdykningar. På flera europeiska börser uppmättes de lägsta nivåerna på två år. Särskilt oroväckande är att ingen kan säga vad fallen beror på. Börsen i sig ska spegla människors och organisationers framtidsförväntningar. Vad som i sin tur påverkar förväntningarna är svårare att svara på och ingen expert kan prestera mer än kvali-ficerade gissningar.

I USA skyller man gärna på Europa och eurokrisen medan man i Europa helst lägger större skuld på USA och tecken som tyder på landet är på väg in i en recession. Det finns också de som menar att de senaste nedgångarna beror mer på bristen på goda nyheter än tillkomsten av dåliga. Ytterligare några experter påstår att dagens utveckling är en korrigering och att de tidigare börsnivåerna var övervärderingar.

Att svängningarna på börsen är så yviga kan delvis förklaras med att börserna har blivit allt mer datoriserade. Numera är det ofta förprogrammerade datorer som köper och säljer aktier och värdepapper och mänskliga aktiemäklare har inte en chans att hinna med. Enligt Svenska Dagbladet avgörs 55 procent av avsluten i dag i automatiserade processer.

Jan Sjödin på Finansinspektionen försvarar den så kallade högfrekvenshandeln i ett inlägg på SVT Debatt. Där säger han att de förprogrammerade datorerna kan minska kasten på börsen eftersom de söker och utnyttjar felaktiga prissättningar. På en fallande marknad betyder det att högfrekvenshandeln köper aktier innan priset på aktiernas derivat har uppdaterats.

Finansministern har dock noterat att aktiehandelns natur har förändrats. I går eftermiddag erkände han att de stora rörelserna på börsen är ett problem och att han har bett börscheferna ”se till så att det inte är börsens funktionssätt i sig som bidrar till att skapa ytterligare svängningar”.

Sanningen är nog att börsdatorerna bara bidrar till hastigheten mellan kasten på marknaden och att de förstärker effekter som redan finns. Men att ondgöra sig över automatiseringen tjänar ingenting till. Det finns ingen väg tillbaka. Att återgå till manuella beslut är otänkbart. Bättre då att uppmärksamma förtjänsterna av den tekniska automatiseringen.

Ingenting kan dock förändra att datorerna, som närmast kan beskrivas som robotar, på ett symboliskt plan för med sig en känsla av surrealism och maktlöshet. Utan inblandning av människohänder läggs tusentals ordrar per sekund. Det gör det svårt för någon att skaffa sig en överblick och utöva kontroll. En konsekvens blir att allmänhetens förtroende för börsen sjunker och att gemene man väljer andra sparformer.

Det är förståeligt. Vem skulle vilja investera sina sparpengar i något som mer liknar en science fiction-film än faktisk handel?