Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Att regeringen håller sitt ord är avgörande för demokratin

Därför skriver VLT:s chefredaktör och ansvarige utgivare Daniel Nordström samt redaktionschef och stf ansvarig utgivare Pasi Hiirikoski om denna fråga som ni lokalinvånare kanske inte ens har noterat.

Anmäl text- och faktafel

Låt oss ta det hela från den allmänna VLT-läsarens perspektiv.

Du som läser nyheter via papperstidningen får tidningen levererad hem till din brevlåda via en prenumeration – eller så köper du tidningen som lösnummer eller lånar tidningen från någon du känner.

När du har läst tidningen – och inte använder den till att slå in exempelvis flyttporslin, julklappar eller fisk – så slänger du den. Din förväntning är att returpappret försvinner i samband med övrig sophämtning.

Gott, så ska det förstås fungera. Den stora majoriteten av allt papper återvinns också.

Då tar vi väldigt kort bakgrunden till Förordning (2018:1463) om producentansvar för returpapper. Den så kallade returpappersförordningen som utfärdades av miljödepartementet den 28 juni 2018 förordade förenklat att alla som producerar returpapper också ska stå för sophanteringskostnaden.

Den 23 april 2020 gick miljödepartementet ut med att producentansvaret för returpapper upphävs eftersom regeringen ville värna och stärka den oberoende journalistiken, vilket välkomnades av Tidningsutgivarna, TU Medier i Sverige.

Nu i skrivande stund kraftsamlar Sveriges kommuner och regioner (SKR), inte minst via lobbyorganisationer som Sveriges allmännytta, mot att behöva stå för returpapperskostnaderna.

Hur blev det så här – och varför är frågan så infekterad?

Jo, för att värdet på returpapper har sjunkit så mycket att returpappershanteringen inte längre är självfinansierande. Med andra ord har denna del av avfallshanteringen blivit en minusaffär som ingen vill bekosta.

Mediebranschen, som VLT är en del av, vill att regeringen ska hålla sitt löfte så att tidningsbranschen inte drabbas av en årlig kostnad på 465 miljoner kronor i form av producentansvar.

SKR i sin tur vill bli av med samma summa som i så fall skulle landa som avfallstaxa i samband med hyra – eller som en kommunal utgift i form av skattekronor.

Där är vi nu – och det är därför dessa rader är viktiga även för dig som VLT-läsare.

Om regeringen står vid sitt ord, från i april år, alltså håller fast vid sitt inriktningsbeslut om att Sveriges tidningar inte ska behöva betala för returpappersåtervinningen, kan VLT fortsätta att utveckla rapporteringen och granskningen av Västerås, Hallstahammar och Surahammar fortsatt även i papperstidningsform.

Vi som undertecknat dessa VLT-rader anser att samhällsinformation i form av oberoende journalistik är grunden för ett demokratiskt samhälle. Det är för er i Västerås, Hallstahammar och Surahammar som vi finns.

Vi anser också att det fortsatt är viktigt med just papperstidning eftersom många VLT-läsare fortsatt föredrar papperstidning. Det är viktigt även för personer som ej är digitalt uppkopplade att fortsatt få vara en del av sitt lokalsamhälle via VLT.

Papperstidningsproduktion är redan dyrt, vilket våra papperstidningsprenumeranter är väl medvetna om. Journalistik som gör skillnad är också dyr att producera, vilket de flesta nyhetskonsumenter är medvetna om.

Därför är denna returpapperfråga viktig även för er VLT-läsare.

Därför är det också av största vikt för oss i VLT-ledningen att regeringen står fast vid sitt ord.