Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Att vandra vidgar dina vyer"

Hon har vandrat en legendarisk pilgrimsväg, längs Grand Canyon och i den svenska vildmarken. Nu ska Angeliqa Mejstedt, 30, möta sin största utmaning hittills; att ta sig an St. Olavsleden.

Egentligen var det ett helt naturligt steg för Angeliqa Mejstedt att ta de första kliven längs vandringsleden. Hennes familj har alltid varit noga med att finna utrymme för att spendera tid utomhus, i det fria där luften är klar och gemenskapen självskriven.

– Vi är en aktiv familj. Därför har jag tagit med mig en del förkunskaper från tidigare, berättar Angeliqa.

Det låg ett slags skimmer över att ge sig av med mormor längs leden som startade alldeles utanför husknuten.

– Vi har levt i symbios med årstiderna.

Det finns ett enormt spektrum av olika vandringsleder där skillnader i terräng, längd och klimat spelar in för vilka förberedelser som krävs – både fysiskt, psykiskt och praktiskt.

– Lyssna på din kropp och var noga med packningen! Planera, känn efter och byt ut. Det finns oftast något sätt att minska packningens vikt ytterligare, menar Angeliqa.

– Att ta med sig lättviktstält och kläder i ull som behåller värme även vid fukt är exempel på knep som underlättar, tillägger hon.

Men var finner gemene man tiden till att vandra? Hur lyckas man bana väg för att idén blir till handling?

– Det är inte ett måste att vandra pilgrimsleder för att få en balans till vardagen – du behöver inte vara Indiana Jones för att ge dig ut. Flera fina leder gömmer sig i närheten av Västerås, informerar Angeliqa.

Några av dem är Svartådalen, där parkeringen vid Bryggargården fungerar som utgångspunkt, Mälarnära utifrån Lögarängen, Ängsö där rundan rymmer stor längdvariation och Bruksleden med Rocklunda som startpunkt.

Själv ska Angeliqa härnäst ge sig i kast med St. Olavsleden. Vandringen är beräknad till 30 dagar – ett tidsspann hon klarat av redan förra året längs vandringen till Santiago de Compostela. Men nu hopar sig utmaningarna i form av tyngre packning och kartläsning på egen hand.

– Tidigare har jag tagit med mig någon som haft bättre kartläsarkunskaper, erkänner Angeliqa och skrattar. Nu har både hon och hennes vandringspartner tagit var sin kurs för att bättra på navigeringen.

Men om det skulle uppstå en kritisk situation visar sig medmänskligheten från sin vackraste sida längs vandringslederna. Angeliqa har upplevt otaliga minnesvärda möten under sina vandringar, och genom att sedan 2013 driva Sveriges största vandringsblogg har hon skapat sociala förgreningar i olika vandringsgrupper och friluftssammanhang.

– Jag har lärt mig att tillsammans är vi starkare. Att vandra vidgar dina vyer.