Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta år av renovering och pill

Bland älgar, råddjur och vildsvin i slutet av en knastrig grusväg bor Sanna och Stefan Göranson. ”Vi köpte ett garage med tillhörande hus, så var det”, berättar Stefan.

På ena husväggen vilar trädgårdsslangen i en välbevarad silvrig fälg. En hembränningsapparat sticker upp i trädgårdslandet invid en hundkoja med skylten ”fyllehund”, till minne av Stefan och Sannas gladlynte och alldeles för tidigt bortgången vän.

– Polisen har faktiskt godkänt hembränningsapparaten så länge den är en prydnad, skrattar Stefan.

Intill denna originella köksträdgård breder en så kallad flytande veranda ut sig.

– Vi ska bygga spa här med bastu och en stor badtunna och utsikt över åkrarna, pekar Sanna och stegar iväg mot den långsmala garagebyggnaden som är större än själva bostadshuset. Här finns åtta sovplatser.

– Folk som är ute och åker ska kunna ringa och sova över när som helst, säger Stefan.

Han pratar alltså om folk som är ute och åker motorcykel. Bensin- och motorlukten har trängt sig in ordentligt i den framtida spadelen, något som knappast stör vare sig Sanna eller Stefan. Tvärtom. I andra änden av byggnaden står parets älsklingar – Harley Davidsons – varav Sannas är isärplockad till oigenkännlighet.

– Den hade konstiga ljud för sig så nu är den nedmonterad till molekyler, det är bara projekt och mer projekt som dyker upp och som tar en vecka eller två och sedan något annat, skrattar båda.

– Vi köpte ett garage med tillhörande hus, så var det, berättar Stefan.

Då de köpte gården, som är väl tilltagen med sina 6 500 kvadratmeter, var det ett inpyrt gulnande torp med fjällstugepanel och trånga små utrymmen. Det cigarettinpyrda taket behövde flera omgångar sanering och tre färglager med speciell färg för just nikotinytor för att kännas fräscht igen.

– Vi har renoverat rubbet kan man väl säga. Och gjort allt, varenda grusgång och plätt. Utan min pappa hade det aldrig gått, han är gammal snickare och hans kunskaper har varit ovärderliga, säger Stefan.

Mellan vardagsrum och trapphall revs väggen med hjälp av en motorsåg.

– Och köksgolvet var ett helvete rent ut sagt. Tre lager golv med korkmattor och spikad masonit och under det sågspån. Det var inget roligt.

Musiken från vardagsrummet är på låg volym och som alltid är det hårdrock som fyller lyan.

– Det är bara hårdrock här hemma, vi är inbitna hårdrockare, säger Sanna.

Tyvärr har denna åttaårsperiod av renovering och pill inte räckt för att allt ska känna färdigt. Dessutom har det senaste året präglats mycket av Sannas bröstcancer. Hon är fortfarande sjukskriven på 75 procent, men känner att kraften sakta håller på att komma tillbaka.

– I april, när det var så varmt ett tag, så satt jag på grusgången och rensade ogräs. Jag orkade inte stå upp. I dag kan jag skjuta skottkärran och hålla på så det går framåt. Det vore skönt om det blev klart om 13 år, haha.