Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åtta år blev ett

Den 34-åriga kvinna från Västerås som i Västmanlands tingsrätt dömdes till åtta års fängelse för grovt narkotikabrott har fått sitt straff kraftigt sänkt av Högsta domstolen i en vägledande dom.

I stället för de åtta år, sänkt till sju i Svea hovrätt, hon dömdes till finner Högsta domstolen att ett år är ett passande straff för narkotikabrott av normalgraden och smuggling av ungefär fyra hekto av nätdrogen MDPV.

Till skillnad från underinstanserna finner Högsta domstolen inte att MDPV ska bedömas och bestraffas som om det gällt samma mängd ecstasy, utan som amfetamin.

Den inställningen från HD är inte ny – domstolen har sedan en dom i juni i år fastslagit att i svensk rättsskipning ska MDPV jämställas med amfetamin.

Högsta domstolen är också mer restriktiv, sedan domen i juni, att kalla narkotikabrott ”grovt” bara för att man själv importerat narkotikan. I fallet med 34-åringen har domstolen slagit fast att hon gått samman med andra missbrukande bekanta och gjort gemensamma inköp via nätet som varit avsedda för konsumtion av dem som gjorde inköpen och kanske den missbrukande pojkvännen. ”Hon har inte haft något vinstsyfte och hennes handlande har inte präglats av någon hänsynslöshet” slår Högsta domstolen fast om 34-åringen.

Hon frigavs efter förhandlingen i Högsta domstolen i september och hade då suttit inlåst häktad i elva månader – tre mer än hon skulle suttit inlåst om hon dömts till ett års fängelse från början.

Samtidigt reducerade Högsta domstolen straffet för en 29-årig man från Avestatrakten med kopplingar till Norberg, som ungefär samtidigt som 34-åringen också dömdes i Västmanlands tingsrätt i ett annat – och från 34-åringen helt orelaterat - mål som också gällde MDPV-smuggling. Hans straff fastställdes också av Högsta domstolen, dock till det något högre ett och ett halvt års fängelse. Det beror bland annat på att han smugglat in större partier åt gången – två och ett halvt hekto i stället för 34-åringens max ett hekto – och att det därför funnits en viss mån för vidareförsäljning.

Högsta domstolens domar är så kallade prejudikat, de kommer alltså att tjäna som vägledning för hur varje tings- och hovrätt i framtiden ska bedöma narkotikabrott med MDPV inblandat.