Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åttondeklassen från Sura skördar framgångar i nationella mattetävlingar

SigmaÅttan och Pythagoras quest är två tävlingar i matematik som Hammarskolan deltagit i. Snart stundar distriktsfinal för de duktiga åttorna.

Med läraren Kenneth Urbo i spetsen har eleverna i åttan på Hammarskolan deltagit i flera nationella matematiktävlingar. De tävlande är elever från alla fyra åttondeklasserna.

Pythagoras quest är en årlig lagtävling som startats av Handelskammaren och Malmö Borgarskola. På fredagen fick Surahammarseleverna veta att man gått vidare med två tremannalag till distriktsfinalen. Där har man chansen att vinna en plats i riksfinalen som hålls i Malmö.

I Pythagoras quest tävlar i år nästan 300 skolor, varav nio av dem kommer från Västmanland. Distriktsfinalen äger rum den 23 mars på Rudbeckianska gymnasiet i Västerås. Riksfinalen hålls den 2 juni.

Förra året deltog inte Västmanland i Pythagoras quest. Då tävlade eleverna från Hammarskolan – som då var sjundeklassare – i Södermanland och även då kvalificerade man sig till distriktsfinal.

För två veckor sedan deltog även klassen från Hammarskolan i SigmaÅttan som är mattetävling för skolor i hela Norden. Där ska hela klassen samarbeta för att lösa olika matematikuppgifter.

Tio klasser i landet gick vidare till en nationell semifinal där man sedan kvalificerar sig för den nordiska finalen. Hammarskolan föll tyvärr på en utslagsfråga i den tävlingen och missade Sverigefinalen på KTH i Stockholm. Klassen hamnade på en nog så hedrande 14:e plats.

Förra året kunde man också läsa i VLT om att intresset för matematik ökat bland svenska elever: "Ljusglimtar i mattemörkret"

Tidigare har även elever från Rudbeckianska gymnasiet visat framfötterna i matte och vunnit i Vetenskapsolympiaden: "Rudbeck tog två guldmedaljer"