Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Auktionsproffsens bästa tips

Aldrig har det väl varit så hett att handla på loppis och auktion som i dag. Och med lite kunskap kan du göra riktiga fynd. Bostad har tips och råd till dig som är ny i de gamla tingens värld.

Hela personalstyrkan är i full gång på auktionsbyrån Effecta i Västerås denna morgon. De ska katalogisera och ta kort på alla de 650 föremål som ska auktioneras ut kommande söndag.

– Klockan 18 varje måndag ska bilderna ligga på nätet, annars ringer folk och undrar, berättar ägaren Tapio Hurtta.

Den stora lagerlokalen är full med allt från Carl Malmstens möbler till 50-talskuriosa, äkta mattor, kristallkronor men även porslin, leksaker, trädgårdsmöbler och soffor.

Effecta har 50–70 säljare i veckan och 400000 besökare om året, från 198 städer och 62 länder.

– Vi är inte längre ett Västeråsföretag i den meningen, utan vår plattform är Sverige och även länder som Frankrike, Portugal, USA, Polen och Finland, berättar Tapio.

Numera hittar man köpare i alla åldrar på auktioner och nätauktioner har ökat intresset.

– De som tidigare kanske inte vågat gå på auktion och stå där och bli uttittad vågar delta via nätet nu, berättar han.

Han har också märkt att buden har förändrats de senaste åren från jämna hundralappar till 201 kronor eller 510 kronor. Kanske en trend sprungen ur budandet på nätauktioner som Traderas.

– Det kan också vara för att om två personer lägger 500 kronor är det den som lägger först som vinner. Då har man börjat lägga på tiokronor, berättar Tapio.

Efter mer än 20 år i branchen har han många historier, till exempel om en turkisk herre som köpte en gammal trasig matta för 80 000 kronor och några veckor senare skickade ett ombud som flög till Sverige för att hämta hem mattan i en rullväska, om rika amerikaner som betalar enorma summor helt enkelt för att de har mycket pengar och om skatter som göms i dödsbon. Tapio har hittat guld och kontanter på de mest underliga ställen, som till exempel i en väggprydnad där barn och barnbarn inte tänkt på att leta.

Prylar, som allt annat, har en säsong. Just nu är trädgårdsmöbler på kartan, så då går priserna på dessa upp.

– Låt oss säga så här, på sommaren är det ingen som går och tittar på taklampor, så då blir de billigare. Julprydnader är också billiga nu så då kan man göra fynd.

Medarbetaren Martina Nilsson, 31, står vid ett bord och värderar prylar.

– Saker från 1950- och 60-talet är det som folk vill ha. 1900-talsdesign över huvud taget. Slutet av 1800-talet är inte intressant alls så det kan man fynda, berättar Martina.

– Det är lite konstigt när en stol från 1700-talet går för 10 000 kronor och en 50-talsfåtölj säljs för 27 000 kronor, säger Tapio.

Har du något tips till de som är nya på auktioner?

– Det är alltid värt att lägga pengar på kvalité och på ett formspråk du gillar. Huvudsaken är att köpa det du tycker om, då spelar det ingen roll om priset sjunker. Antika föremål är nästan alltid fynd, de har sjunkit i pris med 50-70 procent de senaste 10 åren.

Och om man vill vara säker på att inte förlora pengar?

– 1700-talsföremål håller värdet eller ökar i värde.

Några andra fynd?

– Västeråskonstnärer som David Söderholm och Elsa Celsing är mycket prisvärda. En oljemålning kan kosta 4 000 kronor men borde kosta det dubbla, säger Tapio.