Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äventyrare från Västerås besteg Elbrus

Maria Granberg har nyss kommit tillbaka till Västerås efter att ha bestigit det 5642 meter höga berget Elbrus. En bestigning med mycket dramatik, hon blev nämligen träffad av blixten på 4400 meters höjd.

Annons

Elbrus ligger i sydvästra Ryssland. Det är ett berg som är känt för sitt tuffa väder och inget berg som nybörjare ger sig på. Maria är dock långt ifrån nybörjare. I många år har hon bestigit berg och tagit sig an andra äventyrliga utmaningar. Efter att ha blivit kontaktad av en rysk sponsor bestämde hon sig för att att bestiga berget.

– Mitt mål var att bestiga Elbrus på min trettioårsdag. På grund av vädret blev det dock framskjutet en dag. Det är helt klart det tuffaste vädret jag varit med om, säger Maria Granberg.

Läs också: Maria utmanar världens högsta berg

Bergsbestigningen blev väldigt dramatisk. På 4400 meters höjd började det åska kraftigt och Maria träffades av blixten. Hon klarade sig dock utan några allvarliga skador och mådde redan nästa dag så pass bra att hon kunde slutföra klättringen och nå toppen av berget.

– Jag hade otrolig tur att det inte blev värre. Efter blixten var jag rejält skärrad men jag bestämde mig ändå för att genomföra mitt mål, säger Maria Granberg.

Läs också: Maria siktar högt – nu ska hon ta sig upp på toppen

Tidigare har Maria bland annat även bestigit Mount Everest. Till vardags är Maria guide, föreläsare och skribent. Bland hennes nästa stora mål är ett att bland annat bestiga det 8000 meter höga berget Manaslu.

Läs också: Maria Granberg besegrade Mount Everest

Annons