Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avfallsförbränning är en tickande miljöbomb

Data från Greenpeace visar att vid förbränning av avfall produceras dioxin. Vid förbränning av ett kilo polyvinylklorid det material som många typer av tapeter, plastflaskor, linoleum och fönsterkarmar är gjorda av produceras upp till 50 mikrogram dioxiner, detta är tillräckligt för att orsaka cancer hos 50 000 individer.

Trots bättre rening av rökgaserna från förbränningen kommer gifter och föroreningar ändå ut i luften eller finns kvar i aska och slagg. Det avfall som importeras till svenska sopförbränningsanläggningar består bland annat av plast, gummi, papper, trä, textilier, kemiskt behandlat trä och förorenade oljor. Data från samma källa visar att totalt skulle världssamhället spara mer energi om allt material återvinns från avfallet. Det är hög tid att ändra och ångra tidigare beslut.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel