Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avliden begravdes i fel grav

När kvinnan skulle besöka sin makes grav på Svedvi kyrkogård upptäckte hon att gravstenen var flyttad och att någon annan var begravd i familjegraven.

Kyrkoherden erkänner misstaget och menar att de som grävde graven borde ha reagerat.

Kvinnan, som bor i Hallstahammar, skulle besöka sin avlidne mans grav fredagen den 14 oktober för att göra fint inför hösten. När hon såg att någon nyligen blivit begravd bara några decimeter från sin mans grav, i familjegraven, blev hon chockad.

– Jag och mamma var helt förstörda hela helgen och kunde inte sova, säger dottern som för familjens talan.

De vill vara anonyma.

Familjen har pratat med olika personer inom kyrkan som bär ansvaret för händelsen, men dottern tycker inte att de har fått svar på sina frågor fullt ut.

– Jag vill dels att de ger oss en riktig ursäkt, dels en förklaring på hur det kunde hända och dessutom vad de hade för plan att reda ut situationen. Vi känner verkligen att de har skändat graven.

Dottern har några bilder från pappans grav, som visar att gravstenen är flyttad åt sidan någon meter åt vänster. Bilderna visar också att en ny grav är grävd och igenfylld bara någon decimeter till höger om graven.

– Hur tänkte de? Det är otroligt märkligt att det inte ringer några klockor när de måste flytta pappas gravsten. Dessutom är det en familjegrav.

Hon menar att det måste finnas stenhårda regler när man håller på med gravar.

– Hela situationen är så bisarr, säger dottern.

Per Nonnen är ansvarig för kyrkogården i Svedvi men han vill inte lämna några kommentarer. Han hänvisar i stället till kyrkoherden Asta Matikainen Lecklin.

Hon erkänner att ett stort fel är begånget.

– Vaktmästarna var inte tillräckligt noga och därför grävde de av misstag fel grav. Siffrorna var rätt men de grävde på fel plats. Tyvärr.

Om inte familjen hade upptäckt det, vad hade då hänt?– Felet hade, om inte förr, upptäckts när gravbrevet upprättades, vilket sker ungefär två veckor efter begravningen. Då hade vi också rättat till felet.

Borde man inte reagera när man måste börjaflytta en gravsten för att gräva en grav?

– Jo, precis. Och vaktmästarna hade funderat på det men ändå fortsatt att gräva.

Har något liknande hänt tidigare i Hallstahammar?

– Nej, inte under de nästan 30 år jag har varit här.

Vad gör ni för att inte det inte händer igen?

– De som gräver en grav MÅSTE alltid titta på gravkartan, Där visas gravarnas nummer tydligt, säger Asta Matikainen Lecklin.

Dottern i familjen har även polisanmält händelsen, men ärendet är nedlagt med hänvisning till att uppsåt inte kan styrkas. Det beslutet ska dock familjen skicka vidare till åklagare för överprövning.

Måndagen den 17 oktober flyttades den felaktigt begravda personen till rätt gravplats och familjens grav återställdes.