Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avliden fick hand- och fotbojor

Mannen som avled på den psykiatriska avdelningen var ensam med polisen i ett rum. Därefter slutade han andas.

I tisdags kväll kom anhöriga och vänner in med mannen, som var i 30-årsåldern, till psykakuten. En överläkare beslutade att han skulle tvångsinläggas.

-Det var inte på grund av hur han var vid tillfället, mer på saker som de berättade hade hänt tidigare, säger Solveig Landquist, chef för vuxenpsykiatrin i Västmanland

Mannen var lugn under natten och nästa dag, som han fick tillbringa på en av de psykiatriska avdelningarna. Men på onsdagskvällen förändrades han, och började bete sig hotfullt och aggressivt.

-Han slog till en sköterska och attackerade annan personal, säger Solveig Landquist.

Personalen på avdelningen larmade först internt, men då trängde sig patienten in på en annan avdelning, där han fortsatte att bete sig aggressivt.

-Personalen motade in honom i ett rum, där det inte var någon annan patient kvar. De stängde in honom där i väntan på polisen som var snabbt på plats, säger Solveig Landquist.

Hon vet inte hur länge poliserna var inne i rummet med mannen, och inte heller vad som hände där inne. Men när dörren öppnades igen hade mannen svårt att andas.

-Då hade patienten både hand- och fotbojor på sig. Man såg direkt att han hade svårt att andas. Vår personal bad polisen att låsa upp bojorna, sedan påbörjade man hjärt- och lungräddning och försökte rensa luftvägarna.

Då livräddningsförsöken var fruktlösa fördes mannen i ambulans till intensivvårdsavdelningen, där upplivningsförsöken fortsatte. Men på morgonen förklarades han avliden.

Var mannen frisk i övrigt?

-Ja, vi hade inte fått några indikationer på att han skulle vara somatiskt sjuk, säger Solveig Landquist.

Det finns uppgifter om att han hade rakblad på sig. Stämmer det?

-Det hörde jag också, men jag vet inte om det var sant. Vad jag vet är att han hade en penna som han hade huggit mot någon med.

Hur många poliser var inne i rummet med honom?

-Den uppgift jag har är fem eller sex.

Vad gör ni nu?

-Vi kommer att göra en Lex maria-anmälan och en omfattande internutredning som ska kompletteras med en händelseanalys för att ordentligt analysera hela händelseförloppet. Redan igår började vi att ta hand om övriga patienter och den personal som har varit involverad. Vi håller också kontakt med anhöriga och ser vad vi kan ge dem för stöd.