Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avni Dervishi: Nazister, kommunister och islamister är bakade av samma deg

Stoppa nazister och andra våldsfrämjare

Känner mig tom, orkeslös, ledsen och besviken. Judiska föreningen ska magasineras i ett förråd. Jag tittar på medlemmar som i tystnad packar, mitt hjärta gråter. Ack du Umeå sluta sova. Fina ord är till döva öron

De orden skrev Carinne Sjöberg en vän till mig, nu innan sommaren när efter åratal av ständiga hot och trakasserier från nazisterna i Nordfront och NMR de tvingades lägga ner den enda svensk-judiska föreningslokalen som fanns i Umeå. Carinne Sjöberg själv startade föreningen trots att innan dess blev hon hotad och trakasserad av islamister också, vilket hon var tvungen att ha polisbeskydd för. Hon led rakt ut, men hur skulle jag kunna trösta henne?

Lördagens nazistdemonstration i Göteborg är ingen ny företeelse. Det är en fortsättning på ett systematiskt och väl strukturerat manifest.

Frihet att träffas, yttra sig och protestera är en del av vår demokrati. Med all rätta. Däremot om den rätten används för att främja en politisk ideologi som går ut på att utrota andra folkslag för deras etniska bakgrund, politiska övertygelse eller tro så som fallet ska blir nu på lördag i Göteborg – då borde den möjligheten ifrågasättas.

Nazister, radikala islamister och kommunister – Alla har samma syfte med sina ideologier. Nämligen, ta över styret av länder och människor. För att uppnå det ändamålet använder de sig av ett gemensamt verktyg som heter VÅLD. Det har vi bevittnat med kommunisterna i Soviet med Lenin och Stalin i spetsen, nazisterna med Hitler som startade världskrig, islamisterna i form av DAESH-ISIS, Talibanerna, Al Shabab, Boko Haram och andra terrororganisationer.

Det som har stört dessa våldsamma grupperingar har varit kunskapen bland välutbildade och även minoriteternas särställning.

Just den svenska minoriteten judarna har de senaste åren har varit föremål för attacker och trakasserier. Från söder i Malmö till norr i Umeå och nu i Göteborg.I fyra månader fanns det i Arboga klistermålningar från Nordfront med en bild på Hitler och texten under Sanningen om Hitler, utan att varken kommun är media var intresserade av att agera om, trots att jag ringde Arboga tidning och andra regionala media flera gånger.

Medan i Malmö är det främst personer med palestinsk bakgrund som har tagit med sig hatet när de flydde från Mellanöstern hit till Sverige. Detta är fel. Tänk om alla vi som fick en fristad här och som ursprungligen kommer från regioner och länder där etniska motsättningar ledde till krig och konflikter, skulle ta med oss hatet hit till Sverige? Så har det (tack och lov) inte skett.

Böcker brändes på bål av nazisterna 1933 när de tog över styret av Tyskland och nu har nazisterna planerat att återbörja sin marsch ifrån en plats där böckerna och kunskap främjas - nämligen Bokmässan.

Vi ska alla värna om den yttrandefrihet och demonstrationsfrihet som vi har i Sverige. Däremot ska vi inte blunda för när denna frihet missbrukas för att öppet främja en ideologi som står bakom folkmord, vilket nazisterna är skyldiga för. De svenska judarna är en minoritet som ska skyddas enligt lagen. Varken nynazister eller islamister har rätt att ifrågasätta judarnas existens i Sverige eller den demokrati och frihet som vi har.

Förvaltningsrätten gjorde rätt som beslutade om att göra om routern som nazisterna ska ta på lördag. Däremot NMR har redan klargjort att de inte tänker respektera det beslutet, vilket borde inte förvåna någon.

Nazister, kommunister och islamister är bakade av samma deg - som heter våld & hat. För trots att deras styrelseskick har prövats och misslyckas tidigare under historiens gång, ger de sig inte.

Vi, samhället, utöver rättsväsendet och de politiska aktörerna, vi får inte vara tysta om den pågående polariseringen som på allvar hotar vår demokrati. Vi måste bemötta och opponera mot hatet oavsett om det kommer från de (enligt SÄPO) 2000 islamisterna eller de 1000 nazisterna och andra vänsterextremister.

Avni Dervishi

statsvetare

Läs också: Bokmässan: Känsloladdad invigning

Här avvisas VLT av nazister

Engagerat på parallella litteraturscenerna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel