Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avtalstvist kan försena räddning

Är SOS Alarm skyldiga att vidarebefordra telefonnumret på den larmare som ringer upp? Det är en fråga som måste få svar.

Den 31 oktober kommer dirigering och prioritering av ambulanser i Sörmland, Västmanland och Uppsala samt på Gotland att ske av det privata företaget Medhelp.

För den som ringer 112 blir det ingen skillnad; de ringer 112, SOS Alarm, som vanligt.Men därifrån ska samtalet i de ovannämnda länen som gäller ambulans kopplas vidare till Medhelp. Och det står klart att den teknik SOS Alarm använder inte möjliggör att skicka med inringarens telefonnummer, varken sådana som är öppna eller som är skyddade men som ändå syns av larmoperatörerna.

Det är av många skäl viktigt för ambulansdirigeringen att ha inringarens telefonnummer; dels för att positionera samtalet, dels för att ambulansdirigering eller ambulans ska kunna ta kontakt med inringaren.

SOS Alarm har frågat de fyra landstingen, däribland Västmanland, vem som ska betala för den nya teknik som krävs för överflyttning av inringarens telefonnummer. Detta med utgångspunkt från att SOS Alarm inte anser sig skyldiga att betala.

En konflikt kring avtalet ser ut att vara på gång.

Anledningen är att avtalet inte specifikt tar upp skyldigheten att skicka inringarens telefonnummer – vilket fått företrädare för de olika landstingen att reagera starkt.

Ett brev från de fyra landstingen kommer endera dagen att landa hos regeringen, där bristen påtalas.