Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Avvecklingsnotan växer

Avvecklingen av Kolbäcksdalens gymnasieförbund blir dyr för Hallstahammar och Surahammars kommuner.

Notan är redan uppe i drygt 17 miljoner kronor och mer lär det bli. Förlusterna för 2011, och i år samt avvecklingskostnaderna kan få underskottet att springa iväg ytterligare.

Underskottet är ingen nyhet för respektive kommun. Det har hängt med i flera år.

– Intäkterna har inte täckt kostnaderna och underskottet har ackumulerats, säger gymnasienämndens ordförande Leif Carlberg.

Han konstaterar att det blir kommunerna som får ta kostnaden för skulden. Gymnasieförbundet har använt sig av en checkkredit, vilket har inneburit att kommunerna inte har behövt skjuta till pengar för att täcka förlusterna varje år. Nu ska gymnasieförbundet avvecklas och då måste skulderna betalas.

– Avvecklingen pågår, säger Leif Carlberg. Den kan inte slutföras förrän alla som blivit uppsagda har slutat.

– Vi har resultatfört varje års förluster, säger Kent Erngren, ekonomichef på Hallstahammars kommun. Men nu måste vi betala checkräkningskrediten och det är bara Hallstahammars och Surahammars kommuner som kan göra det.

Enligt Kent Erngren blir det nödvändigt för kommunerna att låna pengar för att täcka underskottet.

Han konstaterar att det rör sig om väldigt mycket pengar och att kommunernas övriga verksamheter knappast kan undgå att påverkas.

– Det blir kanske inte så att några andra verksamheter behöver dra ner på sin verksamhet men utrymmet att låta dem växa påverkas.