Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

B-Å Nilsson (FP): S-politik fixar inga ungdomsjobb

Endera kan inte kommunalrådet Staffan Jansson (s) läsa eller så ägnar han sig åt citatförfalskning. I min text den 29 oktober finns att läsa: ”För förskollärare och lärare bör lönen generellt höjas för att Västerås skall vara en attraktiv arbetsgivare så att man förmår locka både nyexaminerade och de med yrkeserfarenhet.”

Detta får Jansson till att jag föreslår en ingångslön på 19 000 kronor för en förskollärare, vilket som framgår ovan är helt fel citerat. Nej, som lönerna är för förskollärare och lärare i det S-styrda Västerås måste en rejäl lönemässig satsning till. Inte minst efter 2011 års lönerörelse, där dessa grupper i Västerås fick det tredje sämsta utfallet av lönerörelsen bland landets samtliga kommuner. Man skäms.

Jansson nämner socialsekreterare och undersköterskor som han felaktigt hävdar att jag vill sänka ingångs-lönerna för. Dessa har en god framtid på arbetsmarknaden. För socialsekreterarna har Västerås gjort en satsning på medarbetare med lång erfarenhet och vad gäller undersköterskor ser jag gärna något liknande. Oavsett yrke ska man kunna se fram emot en löneutveckling över åren. Yrkeskunnande ska belönas.

Särskilt svårt är det för unga med avbruten gymnasieutbildning eller med dåliga betyg från gymnasiet. Dessa ungdomar som i dag har svårt att hävda sig i konkurrens med mer erfarna på arbetsmarknaden har knappast någon hjälp att vänta på från Staffan Jansson. Nu vill han dessutom ta bort den konkurrensfördel ungdomarna har genom den lägre arbetsgivareavgiften. Tala om tankevurpa!

Den fackliga organisationen IF Metall har insett problemet och slutit avtal med arbetsgivarna om traineelöner. Det vore bra om Jansson uttryckte sitt gillande över detta initiativ och att fler fackliga organisationer följer IF Metall särskilt som nu regeringen för någon vecka sedan aviserat en inbjudan till överläggningar om just detta. Jag hoppas att detta ska kunna bidra till att komma till rätta med ungdomsarbetslösheten.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel