Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

B Carlstedt: Svårt att komma in på bostadsmarknaden

Från Individ och familj påpekar man att det är svårt för ungdomar, arbetslösa med flera att komma in på bostadsmarknaden. Skälet till detta vill jag säga är en paradox, lagstiftningen står mycket starkt på hyresgästernas sida.

En hyresgäst kan uppsåtligen låta bli att betala en hyra ett halvår, ja om fastighetsägaren vill visa socialt ansvar och förhandla om en avbetalningsplan kan det börja dra sig mot ett år. Förutom missade intäkter i form av hyra tillkommer kostnader som avgifter till kronofogden och inkassoföretag/Fastighetsägarna.

Dessvärre sprider sig nånannanismen sig i samhället, vilket tv-programmet Lyxfällan ger rika exempel på, oavsett vad man tycker om programmet för övrigt, eller så kan en missbrukare få återfall och bara lämna lägenheten. Då tillkommer kostnader för byte av lås, tömning och städning av lägenheten, magasinering av kvarlämnat bohag i tre månader samt transport till tippen av dessa. Troligtvis är då lägenheten i ett sådant skick att en förtida upprustning av lägenheten krävs. Vi pratar då om sammanlagda kostnader uppåt hundratusen kronor.

Det är naivt att tro att detta enbart drabbar fastighetsägaren. Även övriga hyresgäster får betala i form av försenat underhåll i den egna lägenheten eller i gemensamhetsutrymmen. En fastighetsägare som gjort en missbedömning en gång aktar sig för att göra samma misstag en gång till, både av hänsyn till övriga hyresgäster, fastighetens rykte och allt merarbete det skapar. Enbart de stora fastighetsägarna har råd att handskas med sådana problem och de har egna jurister, eventuell inkasso och kan snabba på processen.

Följaktligen gynnas de ungdomar som har anhöriga som kan gå i borgen för dem eller hjälpa till med lån till en bostadsrätt, vilket nästan alltid är det mest ekonomiskt fördelaktiga alternativet. De höga produktionskostnaderna för nya lägenheter och avsaknad av rotavdrag för äldre fastigheter leder till en minskad rörlighet på bostadsmarknaden, då de som har funnit en lägenhet med låg hyra biter sig kvar.

Det är därför fel att tala om privata fastighetsägares ansvar och välvilja. Det handlar om ekonomiska realiteter.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel