Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Babyolycka en ensam sommar i Stockholm

BOK: Kristian Ekenberg har läst Ester Roxbergs "Barnvagnsblues".

”Jag skulle vilja väcka Elise. Jag skulle vilja väcka henne bara för att inte längre vara ensam”, skriver Ester Roxberg i ”Barnvagnsblues”.

Vissa romaner kan reduceras till en mening, och ”Barnvagnsblues” ryms i denna mening. Hur den nyblivna modern Agnes går runt i ett sommarhett Stockholm, där alla vänner lämnat stan för semester, och försöker hantera att moderskapet inte blev som hon tänkt.

Allt hon har att göra är att vattna blommor hos några bortresta vänner, sedan vandra runt planlöst på stan, oroa sig för att dottern får i sig gifter, vantrivas på öppna förskolan och räkna minuterna till maken kommer hem från jobbet.

Läs mer: Klas Östergren i topp när vi listar favoritböcker juli-september

Medelklasstillvaron i Stockholm får ett drag av overklighet i Roxbergs prosa, såsom världen kan få en känsla av kuliss vid långvarig sömnlöshet. Agnes söker sig tillbaka till en tidpunkt när livet kändes på ett annat sätt, ett slags sorgeprocess över en förlorad ungdom som går via en hunkig personlig tränare på gymmet. Men också ett sökande efter ett mindre vadderat liv, som inkarneras i kvarterets tiggare som hon bjuder hem på middag.

Ester Roxberg är inte först med att ifrågasätta moderskapets helighet, men en av förtjänsterna med ”Barnvagnsblues” är att hon gör det med kluvenhet. Att hon inte är först bidrar kanske med nyanserna, då andra har fått dundra in budskapet med större tydlighet tidigare.

Flera romaner av yngre, kvinnliga författare rör sig i ett känslomässigt läge av distans, vilket allt mer börjar framstå som ett manér. Distansen i ”Barnvagnsblues” får dock en tydligare kontur som gör att den fungerar bättre och bottnar i romangestalten.

Ester Roxberg slog igenom 2014 med ”Min pappa Ann-Christine”, en självbiografisk bok om hur det är att vara dotter till en far som genomgår en könskorrigering. ”Barnvagnsblues” ger också intryck av att vara en personlig berättelse, om än i fiktiv form. Roxberg är en författare med väsentliga saker att berätta, även om verktygen inte är perfekt slipade ännu.

*

LITTERATUR

Ester Roxberg

”Barnvagnsblues”

(Wahlström och Widstrand)