Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BACKATTACK

Powerplay kan lyfta VIK Hockey i vinter. Då måste backen Tomas Mitell producera. – Ja, det är ju det jag är bra på, säger 30-åringen.

Förra säsongen hackade VIK:s spel i numerärt överläge. Gulsvart var bara nia i allsvenskans powerplayliga med en utdelning på 17,59 procent.

I klartext innebär det att VIK gjorde 38 mål på 216 skott i powerplay.

Ett dåligt resultat med tanke på topplagens facit – Växjö gjorde 49 mål på 200 skott, Örebro 52 på 224 och Mora 50 på 212 avslut.

– Vi ska absolut inte vara nöjda med det vi presterade i PP förra säsongen, säger Tomas Mitell.

Den spelskicklige backen har bara 20 matcher i VIK-tröjan i bagaget, men ändå har han engagerat sig starkt i att få fason på lagets powerplay. Han kliver ofta omkring med en taktiktavla i omklädningsrummet, han ritar pekar och förklarar för lagkamraterna.

– Jag har ju spelat ganska mycket PP och det är det jag ska vara bra på. Jag vill tillföra inom det området och jag känner ansvar för att det ska bli bra.

Hur ska PP-spelet förbättras till den här säsongen?

– Personligen tycker jag om att man ritar och har uppstyrda spelvarianter. Det är lättare att diskutera och förbättra detaljer när man har något att utgå ifrån, säger Mitell.

Och fortsätter:

– Tidigare har det varit en tendens att PP bara rullat på trots att det inte funkat. I dagens hockey är det inte acceptabelt att inte göra mål i powerplay. Det är en viktig spelform och det är en jättechans att vinna matcher om PP fungerar.

Tomas Mitell är laddad inför sin första hela allsvenska säsong.

– När jag kom till VIK förra säsongen var jag ju skadad i två månader innan jag hoppade in – och innan dess hade jag bara spelat 15 matcher med Sura. Jag är bra mycket bättre förberedd nu – framför allt fysiskt.

Visst, Mitell har tränat hårt och tappat fem kilo i vikt – samtidigt som han ökat styrkan och byggt på sig muskler.

– Jag är både starkare och snabbare. Jag har aldrig varit i bättre form och jag känner redan stor skillnad på isen.

Det enda som oroar är egentligen hans efterhängsna ljumskproblem.

– Jag håller alla tummar som finns för att ljumskarna ska hålla hela säsongen.

Känner du någon press inför seriestarten?

– Det är klart att man sätter press på sig själv. Jag ska ju vara offensiv, producera framåt och se till att PP fungerar. Samtidigt har jag även som back ett stort defensivt ansvar.

Går allt som det är tänkt kommer Tomas Mitell i vinter att såväl panga in ett antal puckar som att slå ett gäng öppnande passningar.

– Absolut, det är där jag har mina bästa kvaliteter. Det är det jag är bra på och det är det klubben förväntar sig att jag ska vara bra på.

Ditt favoritläge på isen?

– Får man säga spel fem mot tre? Det är trevligt att spela powerplay med två man mer på banan.

Vilken situation hatar du som back?

– Nja, det är inget läge man direkt hatar, men det är ju svårt att försvara om motståndarna får komma två mot en eller tre mot en.

Mitell har genom åren producerat stadigt i division 1 och 2, men när det gäller allsvenska meriter har han inte mycket att falla tillbaka på.

Ännu.

Till sist, vad säger du om den stundande allsvenskan?

– Det blir en jäkligt bra serie. På pappret ser många lag fantastiskt bra ut – Malmö, Örebro, Leksand, Rögle, vi ... och Södertälje ... har jag glömt något lag? Det känns som att det blir krig om topplatserna, säger Tomas Mitell.