Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäckbyskolan tvingas ta bort kamerorna

Västerås stad överklagar inte Datainspektionens beslut att för-bjuda Bäckbyskolans kameraövervakning.

I december 2010 kom Datainspektionen, DI, på inspektion till Bäckbyskolan. De konstaterade att skolans nio kameror, som fanns inomhus, inte var lagliga. Fyra av dem var till och med osynliga och dold övervakning är något som normalt endast polisen får göra.

Regler för kameraövervakning måste ta hänsyn till elevers och lärares integritet enligt PUL, personuppgiftslagen.

–Det har kommit nya domstolsutslag för ett par Stockholmsskolor. När man läser dem står det klart att vi inte skulle få förbudet upphävt på Bäckbyskolan, säger stads-jurist Jeanna Thorslund.

Bland annat krävs det att skolor, som sätter upp kameror, först måste ha dokumenterat att de prövat allt annat som är möjligt för att förhindra problemen, till exempel onödiga brandlarm. Och sådan dokumentation anser man inte finns i dag.

Så nu har kamerorna iBäckby-skolan stängts av. Successivt har även de andra kommunala skolorna som haft kameror fått stänga av sina.

I dag är det endast en skola som har kameraövervakning, i en datasal på Wenströmska gymnasiet.

Sedan en tid har kommunen riktlinjer för hur och när kameraövervakning får förekomma och en grupp kollar upp att de följs. Till exempel kan väktare vara något som måste prövas innan kameror blir ett alternativ.

När en skola visar att kraven uppfylls så kan kameror tillåtas. Så Bäckby kanske återfår kameraögonen.

Olika krav för kameror inne och ute

Kameror kan sättas upp utan tillstånd inomhus i en skola, men vissa krav måste vara uppfyllda.

Kameror utomhus får endast sättas upp med tillstånd från länstyrelsen.