Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backlund dominerar

Filip Backlund från Västerås dominerar fullständigt i Pro Superbike-SM. I helgen tog han 50 nya SM-poäng med dubbelvinsten på Mantorp. Leder därmed SM efter fem tävlingar med 19 poäng före tvåan.

Filips SM-svit ser ut så här: 6-1-1-1-1.

Sjätteplatsen gillar han inte. Målsättningen den här säsongen var nämligen att raka helt rent i SM. Men en trilskande växellåda i det enda loppet i premiären i Anderstorp stoppade planerna.

I Mantorp blev allt vad motstånd heter frånåkt rejält. Första racet vann Filip Backlund med sju sekunder. Det andra med elva sekunder.

– Inga rekordmarginaler, berättade Filip. Jag har vunnit med mycket bredare marginaler. Men det spelar mindre roll. Huvudsaken är att komma först.

Från pole position fanns han hela tiden i toppen. Enda lilla missen kom i starten i första racet.

– Kom ut som trea men tog mig upp i ledning efter första varvet och därpå var det raka spåret.

I lopp två valde Filip att slå av på farten i stor ledning.

– Blåsten var kraftig och då är det ingen idé att ta några som helst risker.

Stark vind kan vara farlig på en roadracingrunda.

Nästa SM-tävling äger rum i Falkenberg 1-2 juli. Före det ska Filip Backlund att åka tyska mästerskapen, näst efter VM den tuffaste tävlingen, 17-19 juni. I den första deltävlingen kom han tionde resepektive 14:e.

-Jag hoppas att kunna ta mig upp bland topp fem, säger han.