Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Backlund vurpade - nu tätnar SM-striden

Efter tio raka SM-racesegrar i Pro Superbike tog det tvärstopp för västeråsaren Filip Backlund på Ring Knutstorp.

I andra SM-racet, efter överlägsen seger i det första med tre sekunder – och med 52 poängs SM-ledning, skulle Filip Backlund skriva under den totala SM-vinsten med en ny seger. Han var i ledning efter ha dragit upp tempot och åkt ifrån konkurrenterna. Då råkade Backlund ut för ett bakhjulssläpp på elfte varvet.

Bakhjulet började spinna, troligen efter för hårt gaspådrag och det medförde fyra kast på cykeln. Efter det fjärde slog Filip Backlund vänster axel i banan och fick ge upp. Han fördes till Lunds lasarett för röntgen och där konstaterade läkarna en spricka på nyckelbenet.

– En relativt lindrig skada med tanke på vurpan, säger pappa Jan Backlund.

Detta fick också Filip Backlund att tänka om. Först talades det om att han skulle avstå finalen i tyska mästerskapet på klassiska Hockenheim kommande helg, men där kommer han att åka efter att ha tejpat den sargade axeln.

Viktigare ändå för Backlund blir förstås SM-finalen på Mantorp den 23–24 september. Eftersom Filip Backlund blev utan SM-poäng närmade sig ständiga skuggan Andreas Mårtensson, Smålandstenar, som vann på Knutstorp.

Inför Mantorp leder Backlund med 32 poäng, solklart kan tyckas, men när det är 50 poäng kvar att åka om blir det raffel in i det sista. Exakt som 2009 då Backlund tog guldet efter en stenhård duell med Alexander Lundh, också Smålandsstenar.

I fjol blev Filip Backlund SM-trea efter ha tappat halva säsongen på grund av handskadan på Le Mans.