Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bäckman blir Årets suring

En överraskad ishockeytränare som ofta besöker sin födelseort. Det är årets Suring.

Annons

–Det är trevligt att man blir ihågkommen där man är född, säger Pelle Bäckman, som blev överraskad när han fick beskedet.

–Ja, det är väl ingenting man går och tänker på.

Pelle Bäckman föddes 1950 i Surahammar. Vid den tiden var bruket ortens stora arbetsgivare.

— Det var en speciell miljö. Livets hårda skola. Men samtidigt fanns det en fantastisk sammanhållning, säger Pelle Bäckman, som inte hade några problem att fylla fritiden.

–Jag idrottade mycket. Spelade fotboll, ishockey, men även lite tennis och pingis. Vi var ett gäng som höll ihop, säger han.

Som 21-åring flyttade han från Surahammar för att lira hockey i Färjestad. En klubb som han senare blev tränare för och ledde till två SM-guld. Sedan 2008 är han förbundskapten för Danmarks landslag och under VM 2010 chockade den lilla ishockeynationen en hel värld när de slog lag som Finland, USA och Slovakien. Först i kvartsfinalen tog det stopp, då Danmark förlorade mot Sverige med 2-4.

Pelle Bäckman bor i Västerås och det händer ganska ofta att han är hemma i Surahammar och hälsar på. Naturligtvis kommer han till Suradagarna som äger rum 2,3 och 4 juli.

Bäckis blir den tredje som får ta emot utmärkelsen. Tidigare pristagare är Matte ”Bygglov” Carlsson och författaren och journalisten Ingrid Carlberg.