Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Badkruka javisst

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Kvällen är den bästa tiden

Då jag inte är ensam om att vara badkruka i min familj fick jag tidigt lära mig att kvällen är den bästa tiden att gå och bada i sjön efter en solig dag. Dels för att solens strålar haft hela dagen på sig att värma det övre vattenlagret till en behaglig temperatur och dels kunde sjöbris ha uppstått och under dagen fört in varmt ytvatten mot land.

Detta gäller väl för sjöar, men ute vid kusterna uppstår även andra fenomen som kan vara väl värda att känna till för den frusne badaren. Upwelling och downwelling uppstår, speciellt vid kuster där det blir djupt fort, då vinden blåser längs med stranden. Ytvattnet börjar strömma i samma riktning som vinden, men på grund av jordens rotation vrider det av åt höger. Sydliga vindar längs ostkusten skulle därmed innebära att ytvattnet försvinner ut till havs och ersätts av det kalla bottenvattnet som då börjar välla upp in vid land.

Bottenvatten har ofta en temperatur ned emot 4 grader och badtemperaturen kan i områden med uppwelling hastigt sjunka ned emot 5 - 10 grader. Ifall vinden blåser åt andra hållet längs stranden sker det motsatta och det varma ytvattnet hålls istället kvar in vid land. Den som jagar varma badtemperaturer bör med andra ord hålla utkik i prognoserna efter nordliga vindar längs ostkusten och sydliga längs västkusten.