Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Baiu - regnsäsongen

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Baiu är regnsäsongen som förekommer i stora delar av Japan. I centrala Japan börjar den vanligtvis i juni och slutar i juli.

Regnet som kommer under Baiu är viktig som vattenresurs, men lokalt kan kraftigt regn orsaka svåra olyckor längs Baiu fronten. Baiu fronten är en front som bildas mellan den maritima tropiska luftmassan och maritima polära luftmassan. Den maritima tropiska luftmassa som är fuktig och varm härstammar från ett subtropiskt lågtryck i västra Stilla havet. I början av Baiu är lågtrycket svagt och fronten befinner sig utanför sydkusten till Japans huvudö. Under Baiu förstärks lågtrycket och rör sig efterhand norrut. I slutet av juli når fronten norra delen av Japan och blir inaktiv. Det innebär slutet på Baiu och början på midsommarsäsongen i Japan. Men på senare år har slutet på Baiu börjat föresenats, vilket inneburit mer molnigt eller regnigt sommarväder än vanligt. En hypotes till orsaken är att temperaturen vid Arktis har stigit på grund av t.ex. global uppvärmning. Trycket vid havsytan faller vid Arktis och stiger i områdena där den betydande uppvärmningen sker. Dessa förändringar i havstrycket göra att den polära luftmassan förstärks. Som följd hålls Baiu frontens nordliga rörelse tillbaka och den befinner sig fortfarande över mellersta Japan mitt i sommaren.